De derde roman van Berend Sommer, 'Gouden dagen', leest als een kritiek op dertigers die neigen naar vluchtgedrag | Boekrecensie

In Gouden dagen, de derde roman van Berend Sommer, kijken we naar mannen door de ogen van een vrouw. Op een lichte toon en in een krachtige stijl laat Sommer ze worstelen met een veranderende wereld.

Boeken.

Boeken. Foto: Shutterstock

Wat meteen opvalt aan Gouden dagen is dat Sommer vanuit een vrouw schrijft. Wanda Waldeck is haar naam, ze is dol op datingapps. Drie afspraken per maand, die volgens een vast procedé verlopen: een kort gesprek op het scherm, een langer gesprek aan de bar, en na afloop seks. ‘Tegen eenzaamheid hielp het niet, wel tegen verveling.’ Via Wanda leren we mannen kennen, want daar is het Sommer om te doen: de mannen met wie Wanda afspreekt, haar broer, goede vriend Phil Hoekstra, die inmiddels een BN’er is geworden, en Hans Verbruggen, haar promotor, die op een dag verdwijnt. De grote gemene deler tussen de mannen is dat ze hun plek in de maatschappij niet even vanzelfsprekend innemen.

Nieuws

menu