Dit artikel is vandaag gratis

Dichterscollectief RIXT blaast It Literêr Sirkwy nieuw leven in: een nieuwe serie literaire avonden

RIXT-dichters Rein de Lange en Janneke Spoelstra bij de skriuwersark in De Veenhoop. Foto: Geart Tigchelaar

Het Literêr Sirkwy, avonden met poëzie en muziek door de provincie, keert terug. Dichterscollectief RIXT organiseert de avonden en neemt hiermee het stokje over van It Skriuwersboun.

RIXT houdt komend najaar en winter meerdere van deze literaire avonden, waarbij poëzie en muziek de vaste onderdelen zijn, net als een open podium na de pauze. De eerste avond is zaterdag in café Marktzicht in Drachten.

De dichters van RIXT die afgelopen zomer in de skriuwersark op De Veenhoop verbleven, presenteren in Drachten het eindresultaat van hun verblijf. In de boot werkten ze samen met muzikant Bruno Rummler en dichters Sigrid Kingma en Arjan Hut. De gedichten en muziek die dit heeft opgeleverd, laten ze horen.

Ook wordt deze avond stilgestaan bij het werk van Tsjisse Hettema, die mee zou doen aan RIXT op ’e Arke, maar plotseling overleed in de week voorafgaand aan het schrijfproject. Bij uitgever Frysk en Frij verschijnt binnenkort postuum Hettema’s vierde dichtbundel Hewwy dát . Na de pauze is het open podium en treedt Bruno Rummler op. Edwin de Groot presenteert de avond.

Het Literêr Sirkwy werd jarenlang georganiseerd door It Skriuwersboun, voor het eerst in 2005. Dichterscollectief RIXT heeft dit stokje nu overgenomen. Provincie Fryslân steunt de nieuwe reeks literaire avonden.

Nieuws

menu