In de film 'The last ones' zie je doodlopende wegen in het Finse hoge noorden en drank die domineert op de Laplandse toendra | Filmrecensie

De woeste schoonheid van de toendra in het noordelijkste puntje van Lapland is het decor van een conflict tussen de oorspronkelijke bewoners en een groot bedrijf dat daar een mijn wil exploiteren. Van begin tot het eind hangt er in The Last Ones dreiging in de lucht.

Rita en Rupi in de film 'The last ones'.

Rita en Rupi in de film 'The last ones'. Foto: Filmfreak

De mogelijkheden voor de inwoners van de Laplandse toendra om te overleven in het Finse hoge noorden zijn beperkt. Je bent óf herder van rendieren óf je verdient je geld in een altijd gevaarlijke steenkolenmijn. Hoofdrolspeler is Rupi die deel uitmaakt van beide werelden. Hij werkt als mijnwerker, maar is ook in nauw contact met zijn vader, de rendierhouder en eigenaar van het land waar de mijn deel van uitmaakt. De inheemse Sami-vader klampt zich koppig vast aan zijn kleine stukje land, terwijl een gigantisch mijnbouwbedrijf van plan is de ongerepte natuur te plunderen. Hij weigert consequent zijn land te verkopen om verdere mijnbouwactiviteiten mogelijk te maken.

Nieuws

menu