Drie is nog oké, maar víer Matthäus Passies in Leeuwarden is echt teveel

Partituur van Bachs 'Matthäus Passion'. Foto: Shutterstock
Twee jaar lang konden de koorleden niks. Geen concerten, geen repetities. De Matthäus Passion van 10 april is weer een eerste grote concert na de coronacrisis. Ze knallen er meteen goed in, want het is duur om de Matthäus op te voeren zoals ‘ie is bedoeld.
Je hebt een orkest met dubbele bezetting nodig, zes solisten en een kinderkoor. ,,Je hebt het al snel over zestigduizend euro”, zegt voorzitter Boudien Bakker Het is zo’n type concert dat nooit uit kan. ,,Maar dat weet je van te voren. Meestal sparen we ervoor.”
‘We steken onze nek uit’
Daarvan is nu weinig terecht gekomen. Toch besloten ze ,,de nek uit te steken” en na twee coronajaren het publiek te trakteren op een mooie uitvoering in de Sint Bonifatiuskerk
En toen zag ze de grote krantenadvertenties van Bachkoor Holland. Drie dagen voor hún concert komen die naar de Grote Kerk voor de Matthäus Passion . ,,Dit is zo frustrerend. Vooral omdat ze ook nog steun krijgen van de gemeente. Terwijl wij als amateurvereniging onze nek uitsteken, na twee zware coronajaren. Mensen gaan echt niet twee keer naar een passie.”
Het koor bestaat al 145 jaar. In vroegere jaren was de Matthäus Passion ver van te voren ,,stijf uitverkocht”. Maar de laatste decennia werd het al lastiger. ,,Vroeger traden we ook op met het NNO. Die hebben zich afgesplitst en doen hun eigen Matthäus in de Harmonie. En later kwam ook het NHL Stendenkoor erbij. Dat kon prima.”
Maar een vierde is andere koek. Vooral nu mensen vanwege corona toch voorzichtiger zijn geworden. Ook theaters merken dat voorstellingen, zelfs die van de grote namen, niet uitverkocht raken.
Vast publiek
Hans de Wilde, dirigent van het NHL Stendenkoor is ook ,,enigszins teleurgesteld”, over de extra Matthäus in Leeuwarden. ,,We zijn natuurlijk een vrij land, maar jammer is het wel.” Het koor heeft inmiddels een traditie van dertig jaar Matthäus -uitvoeringen met een koor dat bestaat uit studenten en docenten uit het Friese onderwijs.
De Wilde denkt niet dat met de nieuwe concurrentie mensen niet meer komen luisteren naar zijn koor met studenten op 12 en 13 april in de Grote Kerk. ,,Omdat we elk jaar uitvoeren, hebben we een vast publiek.”
Bovendien is de uitvoering, dankzij de financiële steun van de Hogeschool die met het koor ook een educatief doel heeft, relatief goedkoop. ,,Bij ons kun je al vanaf 27,50 euro een kaartje kopen. We zijn breed toegankelijk.” Ook hij vindt de overweging van de gemeente om de professionals naar Leeuwarden te halen ,,frustrerend”, maar: ,,Na twee coronajaren laten wij ons dit feestje niet afnemen”.
Subsidiecriteria
De gemeente Leeuwarden laat in een reactie weten dat het Bachkoor Holland subsidie heeft aangevraagd en dat deze aan de criteria voldeed en daarom is verleend. ,,Ons beleid is ook om topartiesten hier naar toe te halen. En het Bachkoor is natuurlijk een gerenommeerd ensemble. We zijn vorig jaar al met ze in gesprek geweest. Ik weet niet of we toen al in beeld hadden wat er nog meer zou komen. Maar los daarvan: hadden we ook geen grond om dan subsidie te weigeren”, aldus woordvoerder Rob Leemhuis.