Dwars door Winter: Onderweg naar zee legt kunstenaar Hilda van der Veen alles af

Sinds de coronauitbraak ligt er veel op zijn gat in de wereld van amateurkunst en -cultuur in Fryslân. Toch is er ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Hilda van der Veen in haar atelier in Emmestate in Leeuwarden met rondom haar werken over vergankelijkheid.

Hilda van der Veen in haar atelier in Emmestate in Leeuwarden met rondom haar werken over vergankelijkheid. Foto: Marchje Andringa

Beeldend kunstenaar Hilda van der Veen reageerde op een oproep van Keunstwurk en maakte in het kader van het project Dwars door de Winter een korte video om iets te laten zien van waar ze op dat moment mee bezig was. De vraag ‘zal ik het wel opsturen’ diende zich aan, maar ze deed het uiteindelijk wel. ,,Al is het misschien maar een mal filmpje, de thematiek hield me toen en houdt me nog steeds dagelijks bezig.”

Of het nu om tekenen, schilderen, dichten of installaties maken gaat als het zich aandient, komt het aan bod in haar Atelier Artedame in Emma-state in de Friese hoofdstad. Van der Veen houdt het spannend. Voor we over het filmpje verder praten, drinken we rooibosthee, bespreken we verschillende werken in haar atelier en waarom het thema vergankelijkheid zo belangrijk voor haar is. Ze deed er uitgebreid onderzoek naar met als uitgangspunt de vraag ‘als alles voorbij gaat, wat blijft er dan over’.

Obsolete object

Ze vertelt dat ze voor 35 cent in een kringloopwinkel een kapotte bonensnijder kocht en dit als obsolete object (overbodig object) op een sokkel zette. Tijdens een open dag in het atelier van Jan Ketelaar in Drachten leverde dit en ander werk mooie ontmoetingen op. ,,Waar ik naar zoek is een trilling”, verklaart Van der Veen. ,,Beiden betreden met eerbied een bijna gewijd gebied. Er is herkenning en ontroering waar het gaat over verlies, over wat voorbijgaat, wat overblijft. De trilling die kunst teweeg kan brengen is van een diepe schoonheid en iets wonderbaarlijks.”

Er is herkenning en ontroering waar het gaat over verlies, over wat voorbijgaat, wat overblijft

Zoals gezegd schildert Van der Veen niet alleen; ze maakt performances, schrijft en draagt gedichten voor, zingt en maakt installaties. Of geeft een voorleessessie van krap een half uur. In een bestaand boek heeft ze 95 procent van de zinnen zwart gemaakt. Toch blijft er een verhaal overeind. Immers: ‘Tijd is kort’, zoals de titel van het boek nu luidt.

Lees ook: Dwars door de Winter: Filmpje, competitie en bingo om jeugdorkestleden Joure te motiveren

Ze heeft iets met ontmantelen, onttakelen, wegstrepen, steeds meer achterlaten, laten vallen. Kale metalen uitgeklede wasserette-kleerhangers hangen in haar atelier; ze waren onderdeel van een installatie.

Alles gaat voorbij

In een video die Van der Veen in 2020 maakte, loopt ze van de zeereep naar zee. Hoe dichter ze bij het water komt, hoe meer kleding uitgetrokken wordt. Onderweg door het rulle zand naar het water stapt ze in de voetstappen van voorgangers omdat dat gemakkelijker loopt, ze kruist andere voetsporen en maakt haar eigen sporen. Uiteindelijk komt ze aan bij de zee.

Enkele jaren geleden overleden mijn beide ouders en daarmee schoof ik als het ware op in de rij. Het zet me aan tot verbeelden

Naakt en kwetsbaar, zoekend naar uitzicht en hopend op verkoelend water.,,In zekere zin leven we allemaal met de dood, we weten dat er een einde aan komt, dat alles voorbij gaat. Zo zijn we onderweg. Ook ik ben me bewust van mijn eindigheid. Enkele jaren geleden overleden mijn beide ouders en daarmee schoof ik als het ware op in de rij. Het zet me aan tot verbeelden. Steeds opnieuw, in allerlei vrije vormen.”

Lees ook: Dwars door de winter: Blessum kreeg z’n eigen monoliet

Dat het leven kwetsbaar is laat ze bijvoorbeeld zien door als drager voor een tekening met vetkrijt heel dun pakpapier te kiezen. ,,Vasthouden kan niet en heeft geen zin. Beelden en woorden geven aan dat alles voorbij gaat, hoewel beelden en woorden wel blijven bestaan.

www.keunstwurk.nl/dwars-door-de-winter-breng-jouw-kunsten-in-beeld

‘Dwars door de Winter’ is een project van Keunstwurk dat wekelijks in de krant wordt beschreven

Nieuws

menu