Dwars door de Winter: Verbinding door dans en licht

Sinds de coronauitbraak ligt er veel op zijn gat in de wereld van amateurkunst en -cultuur in Fryslân. Toch is er ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld tussen kinderen en kunstenaars. 

 Met kleurrijke outfits en dans ontstaat er een verbinding tussen ouderen en jongeren.

 Met kleurrijke outfits en dans ontstaat er een verbinding tussen ouderen en jongeren. Foto: Johan van der Klauw

Al is de wereld nog zo donker, dansperformer Ute Kaiser uit Zandhuizen ziet allemaal lichtpuntjes. Ze heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe het is om in het diepe dal van het leven te zitten. Creativiteit en dans brachten haar er uiteindelijk weer uit. En waarom zou dat bij anderen dan ook niet helpen?

,,Welke tijd je ook meemaakt: je hebt altijd een keuze hoe je ermee omgaat”, zegt Ute, die oorspronkelijk uit Duitsland komt. ,,Je kunt alles over je heen laten komen en je als slachtoffer gaan zien, maar dan word je heel waarschijnlijk met de spiraal naar beneden getrokken en kun je het licht niet meer zien. Je kunt een crisis ook als kans benutten, om je eigen creativiteit en positiviteit te gaan ontdekken. Ik heb mijn innerlijke kracht ontdekt. Volgens mij bezit elk mens een innerlijke kracht om het beste uit elke situatie te halen en zo te groeien.”

Eind vorig jaar kwam Ute met haar idee voor een coronaproof buitenvoorstelling, waarin kinderen en kunstenaars met een fantasievolle dans- en lichtshow senioren en kwetsbare doelgroepen een hart onder de riem zouden steken. Vanuit hun raam zouden ze binnen de kleurrijke taferelen veilig kunnen bekijken. Ze deelde haar ideeën met Nellie Hoekstra, dansdocent bij obs Ekke de Haan in Heerenveen, en Linda Zinnige en Irma Oost van Ateliers Majeur en het project Lichtspel was geboren.

De kinderen straalden zo’n levensvreugde uit, dat heeft zijn weerslag op de ouderen

In totaal deden zo’n veertig kinderen mee. ,,Die kinderen wilden zo graag iets moois laten zien”, verhaalt Ute. ,,Ze straalden zo’n levensvreugde uit en dat heeft zijn weerslag op de ouderen.

Op het eind van de voorstelling legden ze hun handjes op de ramen van het zorgcentrum en van binnen drukten de ouderen hun handen tegen het raam. Dat was zo’n ontroerende verbinding. Veel mensen hadden tranen in hun ogen: vreugdetranen.”

In december bracht Lichtspel heel wat mensen in ontroering met hun adembenemende bewegingen voor de ruiten van enkele zorgcentra in Lemmer en op een schoolplein in Heerenveen. In februari hopen ze weer op een serie voorstellingen. De gemeente Heerenveen heeft al subsidie toegezegd. ,,Hopelijk kan het Lichtspel ook op andere locaties verbinding en licht brengen met inachtneming van de steeds strenger wordende coronamaatregelen”, zegt Ute.

Lees ook: Dwars door de Winter: Nils (12) maakt actiefilm ‘Aquagirl’

Vorig jaar werd Ute Kaiser verkozen tot een van de twaalf beste amateurkunstenaars van Nederland. Voor de wedstrijd Maak de zomer danste ze in een kleurrijke filmcollage door een geel tulpenveld en andere natuurlocaties met goudgele vleugels. Op Koningsdag deed ze mee aan het project Fryslân fan boppe en werd ze met een drone gefilmd toen ze danste in een hart van brandweerslangen in Beetsterzwaag.

Ute: ,,Er zijn zoveel mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden. Je kunt als kunstenaar alleen, maar zeker samen naar je publiek toegaan om samen het leven zelf als podium te kiezen.”

Dwars door de Winter is een project van Keunstwurk dat wekelijks in de krant wordt beschrevenwww.keunstwurk.nl/dwars-doorde- winter-breng-jouw-kunsten-inbeeld

Nieuws

menu