De Oekraïnse illustratoren Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv maakten een prentenboek over Oorlog. Niet alleen die in hun eigen land, maar waar ook ter wereld | Kinderboek

Romana Romanyshyn en haar partner Andriy Lesiv behoren tot de beste Oekraïense illustratoren en wonen en werken in Lviv. Hun werk is veelvuldig bekroond. Ze kregen onder meer twee White Ravens van de Internationale Jugendbibliothek München en maar liefst drie Bologna Ragazzi Awards (internationale kinderboekenbeurs). Recent verscheen de vertaling van hun prentenboek over de oorlog, hoe actueel.

Oorlog komt aan in de stad.

Oorlog komt aan in de stad. Illustratie: Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv

Rondo was een bijzondere stad. ‘De lucht was er zo helder dat hij uit het zuiverste licht gesponnen leek te zijn.’ De drie vrienden Danko, Fabian en Zirka woonden er erg graag. Danko had een doorschijnend lichaam en gaf licht als een lamp, Fabian had een goede neus en scherpe ogen (stamde af van schattenjagers) en Zirka kon vliegen en liet dan ‘de wind door haar papieren vleugels ritselen’. Vleugels waarop ze, als ze geland was, allerlei teksten en schetsen over haar tochten plaatste. De stad was beroemd om een reusachtige glazen kas waarin kleurrijke bloemen bloeiden, die ook nog eens konden zingen. Elke ochtend zongen zij, met ‘hun hoofden naar het licht gekeerd’.

Oorlog komt naar de stad

Nieuws

menu