De tentoonstelling over Jan Mankes in Museum Belvédère in Oranjewoud is groter uitgevallen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ze geeft dan ook een behoorlijk overzicht van het werk van de kunstschilder

De tentoonstelling over Jan Mankes als schilder van dieren in Museum Belvédère in Oranjewoud kon vorig jaar niet doorgaan vanwege corona en werd een jaar uitgesteld. Vandaag opent die tentoonstelling dan eindelijk en ze is uitgebreider geworden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Jan Mankes, Zelfportret met uil, 1911, olieverf op doek, 20,5 x 17 cm.

Jan Mankes, Zelfportret met uil, 1911, olieverf op doek, 20,5 x 17 cm. Collectie Museum Arnhem

Vorig jaar was het honderd jaar geleden dat Jan Mankes (1889-1920) in Eerbeek overleed. Daar was hij met zijn vrouw Annie Zernike vanuit Den Haag naartoe verhuisd omdat er tuberculose bij hem was geconstateerd, een volksziekte met toen nog een hoge mortaliteit. De boslucht van de Veluwe zou hem goed doen. Er was nog sprake van een verblijf in Davos, bekend van de kuuroorden, maar Mankes was te zwak voor de reis. Bovendien was het oorlog. De voedselschaarste ten gevolge van de oorlog had hem, die toch altijd al een zwakke gezondheid had gehad, geen goed gedaan. De boslucht baatte hem niet. Mankes werd hoe langer hoe zwakker en uiteindelijk bezweek hij aan de slopende longziekte.

Nieuws

menu