'Het tellen van de dagen' van Fernando Aramburu is de stem van mensen die geen rust kunnen vinden in deze maatschappij | Recensie

Wat te doen als je totaal teleurgesteld bent in het bestaan? Dat scenario schetst Het tellen van de dagen, de nieuwe roman van de befaamde Spaanse auteur Fernando Aramburu (1959). Hij benadert het akelige thema breedvoerig en avontuurlijk, net als in zijn internationale doorbraak Vaderland (2018).

Fernando Aramburu.

Fernando Aramburu. Foto: AFP

Hoofdpersoon in het boek is Toni. Op een dag komt hij tot het besluit dat zijn leven zo waardeloos is, dat hij er beter een eind aan kan maken. Precies over een jaar moet het gebeuren. Tot die tijd zal hij elke avond een dagboek bijhouden, die zijn beslissing moet verhelderen. Daarin schrijft hij over zijn werk als docent filosofie, dat hem volledig heeft afgestompt. Gelukkig heeft hij zijn beste vriend Kunstpoot, die de treinaanslag overleeft en worstelt met zijn verwondingen. Ook vertelt hij over zijn ex-vrouw Amalia, een succesvol radiomaakster die er met een vrouw vandoor is. Samen hebben ze zoon Nikita, een probleemkind.