Een meterslang tapijt, koekplanken en gebinten uit een oude boerderij: het Fries Museum geeft een nieuwe blik op het verleden in de tentoonstelling 'Seeds of memory'

In het Fries Museum is vanaf deze zaterdag de hedendaagse kunstexpositie Seeds of memory te zien. De groepstentoonstelling bevat werk van zowel nationale als internationale kunstenaars, dat een nieuwe blik geeft op de geschiedenis. Zo is de rijke geschiedenis van het landgoed Oranjewoud verwerkt in een meterslang tapijt en zijn stadhouders te zien op oude koekplanken, die gebruikt werden voor versierpogingen.

De laatste hand wordt gelegd aan de tentoonstelling Seeds of Memory.

De laatste hand wordt gelegd aan de tentoonstelling Seeds of Memory. Foto: Marchje Andringa

,,Dit past denk ik heel goed in deze tijd. Je ziet al een paar jaar dat kunstenaars vragen stellen over hoe we geschiedenis vertellen”, zegt curator Judith Spijksma. Om haar heen werken museummedewerkers aan het gereedmaken van de expositie. De laatste krasjes op de witte vloer worden weggewerkt, de speakers voor de ondersteunende audiofragmenten worden gecheckt en de bankjes voor verschillende kunstwerken moeten nog worden ingeruild voor krukjes.