Hoe leeft het slavernijverleden voort in Fryslân? De voorstelling 'Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei' spoort aan je te verdiepen in het verhaal van een ander

150 jaar na de afschaffing van de slavernij wil theatergezelschap Pier21 samen met Untold, Volksoperahuis, Stadsschouwburg De Harmonie en Stichting comité 30 juni - 1 juli meer aandacht besteden aan wat de slavernij heeft betekend in Fryslân. Gesteund door fysieke herinneringen aan dit verleden in de provincie willen de organisaties een ding duidelijk maken: verdiep je in het verhaal van een ander en hou op met vooroordelen.

Makers en hoofdrolspelers van 'Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei'.

Makers en hoofdrolspelers van 'Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei'. Foto: Afrida Adema

De gehele zaal in het Keramiekmuseum Princessehof is stil wanneer hoofdrolspelers Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk het lied In nije dei van De Kast ten gehore brengen. Oosterwijk zingt in het Fries terwijl Minguel haar afwisselt in het Papiaments. De stille aandacht mondt uit in een lang en hard applaus. De keuze voor het lied is niet zomaar gemaakt. ,,Ik ben fan van muziek en ik ben naar Friese muziek gaan luisteren. Ik vond de tekst bij het stuk passen: we zijn samen klaar voor elke dag”, vertelt scriptschrijver Guus Pengel.