Dit artikel is vandaag gratis

Tips voor de kerstdagen: welke muziek bezorgt je direct een opkikker? Vanwege de tekst, de melodie of die ene gitaarlijn die je bijzonder raakt?

Foto: Shutterstock

Opnieuw vieren we kerst in lockdown. Welke bijzondere muziekstukken kunnen je opbeuren en raken? Redacteuren van het ‘Friesch Dagblad’ verzamelden een paar bijzondere mentale opkikkers.
Morning has broken, Cat Stevens

Hoe beroerd de omstandigheden ook kunnen worden: elke ochtend breekt een nieuwe dag aan, ‘ born from the one light Eden saw play’ . En elke keer is die dageraad de moeite van het dankzeggen waard . ‘Praise every morning God’s recreation of the new day.’

Kusjesdag, K3

Handenschudden, omhelzen, knuffelen, laat staan kussen: het mag allang niet meer. Liefde heeft andere uitingsvormen nodig. Hardop meezingen met je kinderen bijvoorbeeld , en daarmee virtueel kusjes uitdelen op de opzwepende beat van de Vlaamse meidengroep K3: ‘We gaan de wereld met een glimlach versieren!’

Canon in D, Johann Pachelbel

De enige canon die hij ooit schreef, eind zeventiende eeuw, en daarna pas vorige eeuw herontdekt. Na 1970 werd het echt beroemd en nu talloze keren gebruikt en verwerkt op trouwerijen, in popliedjes, films en advertenties . Iedereen kent het maar het verkwikt elke keer.

For the longest time, Billy Joel

Een liedje dat zelfs de klassiekliefhebber met de grootste weerzin tegen popmuziek weet te charmeren. Vierstemmig, a capella gezongen onbedaarlijk enthousiast liefdesliedje . Al zou je vertrekken, je hebt mijn leven blijvend muziek gegeven. If you said goodbye to me tonight, there would still be music left to write what else could I do I’m so inspired by you .

Misa Criolla, Ariel Ramirez

Vibrerende muziek uit 1964 van een Argentijns componist die de klassieke Latijnse mis in het Spaans herschreef en er de ritmes van indianen en creolen in mixte. Met de bekende tekst van de engelen in de kerstnacht op zijn Spaans: Gloria a Dios en las alturras, Y en la tierra paz a los hombres qua ama el senor . De wereldberoemde tenor Jose Carreras zette er in 1988 een even wereldberoemd geworden uitvoering van op cd. Onmogelijk om af te spelen zonder de volumeknop steeds iets hoger te zetten.

You can’t always get what you want, The Rolling Stones

Die keiharde waarheid is na twee jaar van de ene na de andere lockdown echt wel tot iedereen doorgedrongen. Met een mooi á capella koor en gedempte toon van de hoorn in de intro . En dan het hele liedje wachten tot dat het koor nog een keer terugkomt. De nooit overbodige moraal: ‘ But if you try sometimes, you might find you get what you need ’.

Celloconcert nr 1, Camille Saint Saëns

Met het instrument dat alles kan en altijd fantastisch klinkt. Na een wervelend begin volgt op ongeveer zes minuten een prachtig mooi dromerig stukje. Veel componisten, onder wie Sjostakovitsj en Rachmaninov, beschouwden dit als het beste celloconcert ooit . En waarom ook niet?

To be alone with you, Bob Dylan

Van het vrolijkste album (Nashville Skyline Rag ) van die in veler ogen toch wat chagrijnige zanger. Kan gerust op ‘repeat’ worden gezet, net zolang tot je alle liedjes kunt meezingen, de een nog vrolijker dan het andere, met als absurdistisch hoogtepunt een ode aan taart. Voornoemd liedje maakt het gebod om zo weinig mogelijk mensen te zien draaglijk . Eén is immers genoeg. Everything is always right when I’m alone with you .

I’m still in love with you, Steve Earle & the Del McCCoury Band & Iris DeMent

Earle bezingt een stille, hopeloze liefde: Does it show / When my poor heart skips a beat / Each and every time we meet / ’Cause I’m still in love with you . Het wordt nooit wat, maar het leed wordt draaglijk door er een betoverend liedje van te maken met viool en ukelele.

Dance across the floor, Jimmy ‘Bo’ Horne

Alleen thuis? Beentjes van de vloer! De tekst is niet om over naar huis te schrijven - veel meer dan de titel is het niet - maar het hammondorgel en de blazers maken stilzitten onmogelijk .

O yeah, Yello

Slechts twee vrolijke zinnen: The moon, beautiful. The sun, even more beautiful , en Such a good time, a really good time, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het heerlijke meezingen van de achtergrondgeluiden . O yeah, doo bow bow, chick chicka chicka .

Blackbird, Beatles

Als je gitaar wilt leren spelen, maar ook gewoon om rustig te luisteren . Volgend jaar is het jaar van de merel en dus moet dit liedje elke dag even gezongen worden. ‘Ondanks je gebroken vleugels, leer vliegen. Ondanks je geloken ogen, leer zien.’

Triosonates, Johann Sebastian Bach

Moeilijk om te spelen, tijdloos prachtig om te beluisteren . Er zijn er vijf, de een is wel veel mooier dan de andere maar dat maakt het juist leuk ze steeds opnieuw te vergelijken: welke is mijn favoriet?

Lemon tree, Fool’s Garden

De enige hit ooit van deze Duitse band ging de hele wereld over. Toepasselijk in een tijd van coronabeperkingen want het gaat over verveling. En weet die lusteloosheid van I miss the power, I’d like to go out, taking a shower, But there’s a heavy cloud inside my head met aanstekelijk vrolijke muziek te verdrijven.

Symphony nr, 3 Saint Saëns

De finale van deze orgelsymfonie kennen velen van de verknipte versie die Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley ervan bakten ( If I had words to make a day for you ), maar je móét het origineel minstens één keer uit een groot kerkorgel horen. Kippenvel, nieuwe levenskracht! Doet je de moed en langetermijnperspectief van kathedralenbouwers ervaren.

Ruimte, Stef Bos

Prachtig onder woorden gebracht hoe beperkingen toch ook lucht en licht en ruimte kunnen geven. Vrij naar het gezegde ‘In der Beschränkung zeigt zich der Meister’. Met onder meer de slotzinnen ‘Hoe minder je vasthoudt / Aan wat is verloren / Hoe groter de ruimte / Voor alles dat komt’.

Der Herr ist mit mir, Dietrich Buxtehude (Bux WV 15)

Wie het echt niet meer ziet zitten, kan altijd nog naar deze cantate van Dietrich Buxtehude luisteren . De tekst is gebaseerd op psalm 118, vers 6 en 7: ‘Met de Heer aan mijn zijde heb ik niets te vrezen, wat kunnen mensen mij doen?’ Nou, wat inderdaad? Daarna volgt het fantastische, schitterende, en ondanks alles altijd weer vrolijk makende ‘Alleluia’: swingen op z’n 17e eeuws.

Nieuws

menu