Dit artikel is vandaag gratis

Eigen talenten staan komend weekeinde op het podium in Theater Sneek, op initiatief van oud-docent Anne Oosterhaven: 'Kultuer is ek wat jo sels dogge'

Repetitie van de Bogerman Big Band onder leiding van Clara Rullmann en Anne Oosterhaven. Foto: Simon Bleeker

150 mensen uit Súdwest-Fryslân staan dit weekeinde voor eigen publiek te schitteren op ‘t Gala. Een initiatief van oud-docent Anne Oosterhaven.

Als iemand weet hoeveel cultureel talent er is in de regio, dan is het Anne Oosterhaven. Veertig jaar was hij muziekleraar op het Bogerman in Sneek. Met de Bogerman Big Band reisde hij door stad en dorp. Eenmaal met pensioen besloot hij daar iets mee te doen.

Corona

Het programma ligt al sinds 2019 op de planken, maar dit weekeinde is het dus zo ver. ,,Wy hawwe hjir in prachtich poadium en dan kinst fansels professionals ynhiere dy’t alles hiel goed kinne. Mar kultuer is ek wat jo sels dogge.”

Oosterhaven hoopt dat het programma de mensen weer enthousiast maakt voor cultuur. ,,Teäters hawwe it dreech, mar ek it muzykûnderwiis.” Dat merkt de organisator zelf overigens ook. De zaterdagavond is uitverkocht, maar op zondag zijn nog kaarten beschikbaar. ,,Guon binne noch foarsichtich fanwege koroana, mar der is fansels ek de ynflaasje.”

New York vs Bolsward

Het thema is ‘Thúskomme’ en dat wordt breed doorgevoerd. Dus wordt er niet gezongen over New York, maar over Bolsward en is er een clip gemaakt waarbij de zanger Diederik Brandsma door de straten van Súdwest-Fryslân struint in plaats van die van de big Apple of maar wat te noemen.

In totaal staan er 150 mensen op het podium. Er zitten bekende namen tussen als Janneke Brakels, Anne Visser en Maaike Kampen, maar ook groep 7/8 van de Johannes Postschool in Sneek heeft een rol en de projectkoren van Atrium-docent Clara Rullman en Johan Velthuis. En uiteraard de Bogerman Big Band.

Vervolg

Oosterhaven had geen moeite om liefhebbers te vinden om mee te doen. Integendeel. Er is al een longlist met potentiële talenten uit de regio. En dat is maar goed ook, want ‘t Gala krijgt zeker een vervolg. Er komen zeker nog vier gala’s. ,,Dit dogge we seker net foar ien jier.”

Nieuws

Meest gelezen

menu