Elke morgen een zelftest en dan spelen drie Friese studenten van 22 jaar in bijzonder symfonieorkest met 105 leden

Drie Friese studenten van 22 jaar beleven momenteel de tijd van hun leven. Ze spelen voor het eerst in een 105 man tellend symfonieorkest. En alle drie op heel uitzonderlijke instrumenten.

Amber Snip en Gerrit Jan Elzinga met op de voorgrond Reinder Boomsma in het Topsportcentrum in Almere waar het NSO repeteert en concerteert.

Amber Snip en Gerrit Jan Elzinga met op de voorgrond Reinder Boomsma in het Topsportcentrum in Almere waar het NSO repeteert en concerteert.

Amber Snip en Gerrit Jan Elzinga uit Buitenpost en Reinder Boomsma uit Aldeboarn schitteren deze dagen in het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Vanwege corona is er dit jaar geen landelijke tournee langs verscheidene concertzalen in het land, maar een serie concerten op één plaats: het Topsportcentrum in Almere.

Hoogtepunten uit opera van Wagner

Bovendien staat er een heel speciaal stuk op het programma. Henk de Vlieger maakte een arrangement van een uur uit een beroemd werk van Richard Wagner: The ring, an orchestral adventure . Normaal gesproken wordt deze compositie vier avonden achter elkaar gespeeld. Boomsma: ,,Dat is fjouwer jûnen achter elkoar fjouwer oeren lang muzyk. Vlieger hat de moaiste dielen út dy opera pakt. De hichtepunten. Hiel moai en foar ús as muzikanten is der in protte te dwaan.”

Hoorn én Wagnertuba

Voor hoornist Boomsma is het al de tweede keer dat hij meespeelt in het NSO. In 2019 deed de student in Groningen dat ook. In september gaat hij op de Campus Fryslân de studie klimaatadaptatie volgen. Dat is een masteropleiding van de RUG in Leeuwarden. ,,Mar no earst genietsje fan dizze moaie muzyk”, aldus Boomsma, die niet alleen op hoorn speelt maar ook nog op een Wagnertuba. Dit instrument wordt niet vaak ingezet in een symfonieorkest, maar wel in het negentiende-eeuwse stuk van Wagner. Qua geluid zit het tussen een hoorn en een trombone. ,,Yn it stik wikselje ik ferskate kearen tusken de hoarn en de Wagnertuba”, zegt Boomsma.

Voor Gerrit Jan Elzinga en Amber Snip is het de eerste keer dat ze meedoen in het NSO. Elzinga studeert klassieke bastrombone aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij komt oorspronkelijk uit Augustinusga en speelde jarenlang bij fanfare De Bazuin. Nu is hij lid bij de Provinciale Brassband Groningen net als zijn vriendin Snip, die daarnaast ook nog bij topfanfare Joost Wiersma in Jistrum speelt.

Zelf geleerd

Snip leert voor autorijinstructeur en is veel met muziek bezig. In Groningen speelt ze bariton bij de brassband en in Jistrum euphonium bij de fanfare. In het NSO speelt ze op bastrompet. Een paar maanden geleden kocht ze het instrument en leerde zichzelf de grote trompet onder de knie te krijgen. Omdat het mondstuk hetzelfde is en de notensetting ook, lukte dat snel. Ze kwam door de audities van het NSO en daarin slaagt niet iedereen.

Er speelt maar één bastrompet mee in het symfonieorkest, legt Snip uit. ,,Ik ha gjin grauwe solo, mar spylje wol faak allinne. Ik ha in protte stikjes dat ik allinnich goed te hearren bin. Ik moat flink oan de bak. It is in pittige mar moaie partij”, zegt ze enthousiast.

Machtig moai

Ook Elzinga bespeelt een bijzonder instrument: een contrabastrombone. ,,Ik lis de basis foar it koper”, legt hij uit. ,,Dizze opera fan Wagner is in let-romantysk wurk dêr’t dat ynstrumint yn passet. It klinkt machtich moai. Ik brûzje der hiel moai ûnder. Echt kicke .”

De repetities van het NSO zijn 27 juli gestart. Donderdag was de première en komende week zijn er nog tal van uitvoeringen in Almere. Voordat alle muzikanten kwamen moesten ze eerst middels een PCR-test laten zien dat ze geen corona hadden. Bovendien moeten ze elke ochtend voordat ze de repetitiezaal inlopen de uitslag van een zelftest laten zien. ,,Wy hawwe dizze wike gjin kontakt mei oaren”, zegt Boomsma. Maar erg vindt hij dat niet. In het muziekwereldje zijn genoeg bekenden en bovendien worden er weer veel nieuwe muzikale vriendschappen gemaakt.

Naast Wagner’s Der Ring des Nibelungen voert het NSO ook In Transit van Thomas van Dun uit dat speciaal is geschreven voor het orkest. Het NSO staat dit jaar onder leiding van dirigent Frans-Aert Burghgraef die ook nog Friese wortels heeft.

De concertreeks van het NSO duurt nog tot en met 15 augustus in Almere