Erwin Nyhoff overtuigt als Harry Muskee en geeft het publiek een blik op de wereld door de ogen van deze blueszanger | Recensie

Regisseur Dick van den Heuvel vond het geen bezwaar dat Erwin Nyhoff nog geen acteerervaring had. Gelukkig maar. De zanger kruipt bij muziektheaterspektakel Muskee. So many roads in de huid van blueslegende Harry Muskee en doet dat met verve.

Erwin Nyhoff als Harry Muskee in de theatervoorstelling Muskee. So many roads.

Erwin Nyhoff als Harry Muskee in de theatervoorstelling Muskee. So many roads. Foto: Rudy Leukfeldt

Zijn krachtige, doorleefde stem - Nyhoff verwierf er in de jaren negentig succes mee als zanger van The Prodigal Sons en jaren later opnieuw bij het talentenprogramma The Voice - blijkt uitermate geschikt voor het repertoire van Cuby + The Blizzards.

Een halfjaar verdiepte Nyhoff zich in de liedteksten en de geschiedenis van de in 2011 overleden blueszanger Harry Muskee, alias Cuby. Met zijn band The Blizzards brak de Drent in de jaren zestig landelijk door. Als muzikant reisde hij veel en bleef hij altijd zoekende. In de voorstelling komt Cuby’s zoektocht en diepe verbondenheid met Drenthe naar voren.

Koffers

Cuby ging op reis om weer thuis te komen. Vandaar de vele koffers en de oranje hippiebus in de binnentuin van de Ondernemersfabriek, aan de Havenkade in Assen. Van het eenvoudige decor wordt optimaal gebruikgemaakt, met een bescheiden overdekt podium voor de band.

De hoge fabrieksmuur wordt tijdens de voorstelling als projectiescherm gebruikt. In deze wereld weven de spelers heden, verleden en toekomst door elkaar heen.

Van den Heuvel plaatst Muskee in een ‘tussentijd’: nog niet bewust van zijn eigen dood. Medemuzikanten, verloren liefdes en vrienden komen voorbij. Johan Derksen (Alfred van den Heuvel) wandelt te pas en te onpas het verhaal binnen en Herman Brood zorgt voor geestige confrontaties.

Verwarrend

De jongere Harry, een ontwapenende rol van de veertienjarige Sem Donkers, weet alles van hunebedden en droomt ervan om later geschiedenisdocent te worden. De a-chronologische aaneenschakeling van (niet altijd waargebeurde) anekdotes werkt verrassend, maar soms ook verwarrend.

Uiteindelijk vond Muskee de blues, waarin hij al zijn emoties kwijt kon. Erwin Java, 25 jaar de vaste gitarist van Cuby + The Blizzards, laat samen met zijn band gedurende de voorstelling op overtuigende wijze de veelzijdigheid van dit muziekgenre horen, eindigend met het stevig rockende Appleknockers Flophouse en een betoverende uitvoering van de bluesballad Window of my eyes , beide voortreffelijk gezongen door Nyhoff .

Dit laatste nummer vat de theaterproductie mooi samen: een blik op de wereld door de ogen van Harry Muskee. Het is de apotheose van een voorstelling vol muziek, humor en ontroering. Een mooie herinnering aan een legendarische zanger en een bijzonder mens. ‘One misty morning, I’m gonna write your name in the sky’, zingt Muskee nadat zijn lief hem met hartzeer achterliet. Op deze septemberavond staat de naam Cuby in de lucht boven Assen geschreven.

Muskee. So many roads van Stichting Mooie Verhalen in de Ondernemersfabriek in Assen, 500 bezoekers. Nog tot en met 26 september te zien