Fabian Jansen speelt 168 uur Els in Harmonie

Vanaf morgenavond staat acteur Fabian Jansen zeven dagen in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden als Els. Een eenzame vrouw die vanwege een verkoudheid zichzelf in quarantaine plaatst. Via livestream is de voorstelling, die in totaal zeven dagen oftewel 168 uur duurt, te volgen.

Fabian Jansen duikt de komende week in de rol van Els

Fabian Jansen duikt de komende week in de rol van Els Foto: fd

,,Het is echt een uniek ding. Dit is nog nooit eerder gedaan”, weet Jansen van het social cinema-gezelschap Fabug, een klein beetje trots. ,,Toen de coronamaatregelen werden afgekondigd, werd ook mijn werk natuurlijk stilgelegd.

Na een week balen, kwam ik met dit plan. Al die schouwburgen die leeg staan, zonde. Ik dacht: daar kan ik ook wel in quarantaine.” Hij benaderde de Harmonie en die was snel snel overtuigd. ,,Iedereen doet tegenwoordig van alles online. Vaak zie je dat oude voorstellingen op internet worden geplaatst. Maar wij willen ons onderscheiden.”

Het moest een verhaal worden over eenzaamheid. Een geëngageerd thema. ,,Ons zie je niet zo gauw een romcom doen.” En dan wilde hij als vrouw. Want als hoofdrolspeler in zijn zelfbedachte voorstelling kan hij doen wat hij wilde. ,,En als man krijg je nooit een vrouwenrol aangeboden. Maar nu kan het.”

De voorstelling krijgt een hoog improvisatiegehalte: een kolfje naar de hand van de docent improvisatie bij de Toneelacademie in Maastricht. ,,Al heb ik wel het levensverhaal van Els uitgeschreven als houvast.”

Fotoboeken

Zo was Els getrouwd en heeft ze drie zussen: Jo, Trijnie en Ans. Het verhaal is losjes geïnspireerd op de doos fotoboeken die Jansen ooit kocht op een rommelmarkt in Maastricht. ,,In die boeken zaten vakantiefoto’s van vier zussen. ,,Het omvatte een periode van hun twintigste tot ergens in de veertig. En op een gegeven moment zag je er mannen bij komen en kinderen.”

Jansen heeft geen idee hoe de vrouwen heten, maar om de foto’s breide hij z’n eigen verhaal. En Els lijkt sprekend op één van de zussen.

Tijdens de voorstelling staat Jansen alleen op het podium, maar vanuit hun eigen huis werken nog vijf auteurs mee aan het verhaal door met Els te bellen, mailen of Facetimen om contact met haar te houden. Omdat niemand de hele voorstelling kan kijken, werken er ook twee redacteuren mee aan het project. Zij houden tussentijds een blog bij, zodat de kijker niks mist van de quarantaine van Els.

Doneerknop

Om zoveel mogelijk kijkers te trekken, heeft Jansen bekende acteurs gevraagd de voorstelling te promoten op sociale media en af en toe iets te plaatsen over de voorstelling. Els zelf zal ook af en toe iets plaatsen op haar Instagram-account @Elsblijftthuis. Want hoe meer kijkers, hoe meer geld. Tenminste: dat hoopt hij.

Onder de livestream is namelijk ook een doneerknop geplaatst in de hoop dat dit iets oplevert, zodat hij meer projecten kan doen. Dankzij een kleine subsidie van de provincie uit het fonds voor LF2028 is het project al redelijk uit de kosten.

Jansen en zijn crew zitten - op gepaste afstand van elkaar - achter de rode pui van de schouwburg. ,,Daar hebben we een woonkamertje gemaakt.” Hij zal 24 uur per dag te zien zijn. ,,Behalve bij het douchen en de wc en ’s nachts hebben we het geluid uit, want als je slaapt, zit je niet in je rol, dan ben je jezelf.”

Bang om zelf eenzaam te worden, is hij niet echt. ,,Ik denk wel eens: waar ben ik aan begonnen, maar ik weet dat mijn situatie op zondag 26 april weer eindigt. En als ik wel eenzaam wordt: ach, dan is het inspiratie.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu