Fans Welcome to the Village delen hun herinneringen op radio

Om de pijn van het afgelasten van Welcome to The Village iets te verzachten, maakte de organisatie van het normaal gesproken driedaagse festival zaterdag een hele dag radio: Village FM.

De blokhuispoort werd afgelopen zaterdag opgetuigd in festival sfeer en de radio stond er afgestemd op Village FM. De radio-editie van het festival trok duizenden luisteraars, aldus de organisatie.

De blokhuispoort werd afgelopen zaterdag opgetuigd in festival sfeer en de radio stond er afgestemd op Village FM. De radio-editie van het festival trok duizenden luisteraars, aldus de organisatie. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Afgelopen weekeinde had Welcome to The Village moeten plaatsvinden. Maar door het coronavirus kunnen zulke evenementen deze zomer niet plaatsvinden. Dit jaar dus geen festivaldorp bij de Groene Ster. Toch is het recreatiegebied, waar Welcome to The Village sinds 2013 wordt gehouden, zaterdag zeker niet leeg. Het is stralend weer. Mensen genieten van de zon. Uit speakers klinkt her en der Village FM.

Op de camping is de harde kern van de festivalorganisatie bijeengekomen. „Het is fijn om met de groep toch even bij elkaar te zijn dit weekend”, vertelt Chris Moorman, hoofd marketing van het festival. Veel inbellers zitten gewoon thuis, meestal in de tuin, vaak vergezeld door festivalvrienden. Ze delen hun mooiste festivalmomenten met de luisteraars.

Nostalgisch

Het heeft iets nostalgisch om zo via de radio verhalen op te halen over voorgaande edities. Dankzij een anekdote over hiphoppers Rico & Sticks waan je je weer even tussen het feestgedruis van deze festivalafsluiter van 2017. Maar het is niet alleen achteromkijken. Acts die dit jaar op het programma stonden, zoals Roosbeef en Dool, leiden met ingesproken boodschappen nummers in die anders op het festivalterrein hadden geklonken.

Verschillende gast-dj’s waaronder Jurjen van den Bergh (sinds jaar en dag vaste presentator op podium Bontebok) en Jorien Renkema (3FM) praten de nummers aan elkaar. De muziek is per blok van twee uren samengesteld door een curator die een bijzondere band met Welcome to The Village heeft. Zo weet muzikant en producer Arnold de Boer (The Ex, ZEA) ’s middags de festivalsfeer op te roepen met een rauwe en tegelijk zwoele speellijst waarin Sonic Youth en A Tribe Called Quest worden afgewisseld met Afrikaanse artiesten. Natuurlijk komt King Ayisoba (De Boer haalde de Ghanese zanger eerder naar het festival) voorbij.

We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk festival in die dozen te stoppen. Vrijdag hebben we een kleine 200 dozen weggebracht

De echte Village-liefhebbers hebben een speciaal samengestelde pick-nickdoos besteld om de festivalervaring compleet te maken. Moorman: „Er zit eten en drinken in. Maar ook een plantje van de Opfleurist, die je normaal op de zondag kunt kopen, en een boekje van theatergroep MOHA, waar we vaak mee samenwerken. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk festival in die dozen te stoppen. Vrijdag hebben we een kleine 200 dozen weggebracht, tot in Noord-Brabant zelfs.”

Podcast

De muziek die Village FM draait wordt opgehangen aan thema’s die in het DNA van WtTV verweven, zoals zorg, diversiteit, duurzaamheid en voedsel. De onderwerpen zijn dieper uitgewerkt in podcasts met onder meer Innofest en Joost van Bellen.

Moorman ziet radio en de bijbehorende podcasts als een mooi medium om de boodschap van het festival over te brengen. „We zijn trots op wat we hebben neergezet. De reacties zijn hartverwarmend. Duizenden luisteraars hebben op ons afgestemd.” Wat dat betreft voelt hij wel voor een voortzetting van Village FM. „Natuurlijk in combinatie met een echt festival. We blijven positief. De eerste kaarten voor volgend jaar zijn afgelopen weekend al verkocht!”

Vooral blijvende kunst in cultuurjaar 2022

Bij de eerste culturele 'triënnale' in 2022 moet vooral veel kunst worden gerealiseerd die voor langere tijd zichtbaar blijft. De nadruk zal in mindere mate liggen op eenmalige evenementen die veel bezoekers trekken. Dat zei Sjoerd Bootsma van LF2028 gisteren in de Westerkerk in Leeuwarden, bij de presentatie van de stichting die alle activiteiten moet coördineren.