Film 'Stjer' van De Hûnekop is een kluchtig avontuur dat heilige huisjes omver schopt | Recensie

Het begon als een grap op Facebook, nu is er een twee uur durende speelfilm. De film Stjer van de Friese band De Hûnekop is een Friese detective vol geestige flauwekul.

Emiel Stoffers, zanger van De Hûnekop en initiatiefnemer van Stjer, in de film Stjer. Uiterst links boer Frans.

Emiel Stoffers, zanger van De Hûnekop en initiatiefnemer van Stjer, in de film Stjer. Uiterst links boer Frans. Filmstill Stjer

Wanneer een seriemoordenaar het op Friese artiesten heeft voorzien, krijgt Emiel Stoffers, zanger van De Hûnekop , het Spaans benauwd. Is hij de volgende? Samen met zwerver Freddy (Harm Bakker) en een aantrekkelijke politievrouw gaat hij op onderzoek uit.

Deze whodunit, gemaakt door Stoffers, Jeroen Seinstra (gitarist van de Hûnekop) en programmamaker Janko Krist (bekend van Hea! e n Man bijt Hond ), combineert de platvloerse humor van New Kids met de Neder-horror van Dick Maas.

Rouwdouwersmuziek

De mannen van De Hûnekop zijn nietsontziend in hun humor. Wat dat betreft sluit Stjer goed aan bij hun rouwdouwersmuziek. De dialogen zijn net zo rauw als hun teksten. De grapdichtheid is hoog. Van onschuldige tot heel harde grappen. Aan het einde van deze politiek incorrecte film staat er geen heilig huisje meer overeind.

Anneke Douma en Griet Wiersma komen om het leven door een autobom, Elske en Femke de Wall door een kettingzaag en ga zo maar door. Overigens worden deze gruwelijkheden niet expliciet in beeld gebracht.

Om de dader(s) te vinden wordt rechercheur Goaitske van Goaitsen, een rol van de in Fryslân opgegroeide GTST -actrice Bertrie Wierenga, op de zaak gezet. Met haar zwoele introductie in de film, in de stijl van seventies cultfilm Shaft , is meteen duidelijk dat ze niet voor de poes is. Emiel is op slag verliefd wanneer de roodharige politievrouw bij hem aanbelt. Ondertussen heeft hij een plan bedacht om zichzelf veilig te stellen, maar of de band daar nou zo blij mee is.

Andere Friese artiesten

Veel Friese artiesten zijn zo sympathiek geweest om hun medewerking te verlenen aan dit project. Naast muzikanten komen ook andere bekende Friezen als Eric Ennema, Willem Wâldpyk, de Fryske Vlogger en Boer Frans voorbij. Ontroerend is de glimprol van de vorig jaar overleden komiek Teake van der Meer, Lytse Taeke, die voor de laatste keer een ‘âld wiif’ speelt.

De vele bedrijfssponsors van Stjer zijn op dolkomische wijze door het verhaal geweven.

Ondanks dat de knappe regie en montage, zeker voor een amateurproductie, een vlotte film oplevert, is twee uren echt te lang. Er zijn te veel ideeën in het scenario gepropt. Het motto ‘kill your darlings’ is door de makers vooral letterlijk opgevat. Toch zal dit kluchtige avontuur het ongetwijfeld goed doen bij hondstrouwe aanhang van de populaire band uit de Wouden.

Stjer van Janko Krist, te zien in Pathé Leeuwarden, Bios Drachten, Bios Heerenveen en Cine Sneek/ *** / sympathiek project, wel grof en gewelddadig.