Dit artikel is vandaag gratis

Filmprijzen uitgereikt op slotdag Noordelijk Film Festival, Maria Stuut wint de Filmkick Competitie

Filmkick-winnaar Maria Stuut. Foto: Marc de fotograaf

Op de slotdag van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden heeft Maria Stuut de Filmkick Competitie 2021 gewonnen met haar korte film Skûtsje. Zeven producties wonnen een Noorderkroon Award.

Met de tienduizend euro die Stuut voor haar korte film ontvangt, kan ze de film Skûtsje realiseren. Haar plan is om een documentaire te maken over een kleine platbodem die over het Wad vaart. De jury gaf aan nieuwsgierig te worden van het plan van Stuut en er de ,,potentie van een klein meesterwerkje” in te zien.

De Filmkick Competitie is in het leven geroepen als stimulans voor de regionale filmcultuur en talentvolle filmmakers van eigen bodem. Stuut heeft een jaar de tijd om haar film te realiseren. Het plan is dat de film volgend jaar op het Noordelijk Film Festival in première gaat.

Beste speelfilm

De zeven Noorderkroon Awards zijn uitgereikt in verschillende categorieën. Little Amsterdam van Jörgen Scholtens kreeg de prijs voor beste speelfilm. De prijs voor beste documentaire ging naar Bart Eysink Smeets voor Bart en de steen die terug naar huis ging. Die voor beste korte film kreeg Fabian Claes Jansen voor ADA .

Verder zijn Noorderkroon Awards uitgereikt voor: Ik ben ook iemand van Marijke Huisman, Ivo Kraan & Annelies Visser (beste korte documentaire), Schervengericht van Hidde Muskee (beste studentenfilm) en Zwevend lief meisje van Leon Wohlrabe (beste amateurfilm). Hannah Swart ( Ferdinand, the happy Pathmaker ) kreeg de prijs voor grootste jong talent.

Korte films

Twee weken geleden trokken 29 teams eropuit om binnen 48 uur een korte film in elkaar te zetten, van begin tot eind. Ook daar zijn prijzen uitgereikt, drie in totaal. Deze drie films mogen naar het Amerikaanse 48 Hour filmfestival in de Verenigde Staten. De film die daar wint, wordt vertoond op het prestigieuze filmfestival van Cannes. De korte film Wat is daarop uw antwoord won. De tweede en derde prijs voor beste film gingen naar respectievelijk Zwarte piste en Koe.

Het Noordelijk Film Festival duurde vijf dagen. Voor Tivoli, de bioscoop aan de Nieuwestad, was het festival het slotstuk. Met de opening van de nieuwe Pathé-bioscoop aan het Ruiterskwartier gaat de bioscoop in de verkoop.

Hoeveel bezoekers er op het festival af zijn gekomen, was zondagavond nog niet bekend.

Nieuws

menu