Kunstliefhebbers opgelet: werken van Monet, Van Gogh en Maris hangen volgend jaar aan de muren van het Fries Museum

Wie volgend jaar de meest romantische en dromerige werken van Monet, Gauguin, Maris en Van Gogh wil zien, hoeft niet naar het buitenland of de Randstad, maar kan in het Fries Museum terecht.

Claude Monet, Champ de coquelicots, 1881. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van: D.G. van Beuningen 1958. Foto: Studio Tromp.

Claude Monet, Champ de coquelicots, 1881. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van: D.G. van Beuningen 1958. Foto: Studio Tromp. Foto: Facebook Fries Museum

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam zijn van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te bewonderen in de Friese hoofdstad.

Dat betekent dus dat het publiek kan wegdromen bij bloeiende boomgaarden, velden met klaprozen, lieflijke kusten en kan genieten van woeste golven, lage horizonnen en weides vol met koeien. Dat het Fries Museum deze werken kan tonen, heeft onder meer te maken met de peperdure verbouwing van het Rotterdamse museum, dat al sinds vorig jaar dicht is. In 2026 jaar gaat het pas weer open na een ingrijpende renovatie van 223,5 miljoen euro.

Topstukken in musea over de wereld

Veel topstukken van het museum Boijmans Van Beuningen worden tijdelijk onderbracht in musea over de hele wereld. Het Fries Museum heeft het voor elkaar gekregen om de Franse impressionisten binnen te halen.

De tentoonstelling À la campagne! Het Franse licht van Maris tot Monet laat de invloed van het Franse licht in de de 19e-eeuwse schilderkunst zien, Meer dan zeventig schilderijen en tekeningen laten zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst. De werken van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch tonen de ontwikkeling van deze ‘Franse blik’, van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme.

Onderdeel van Arcadia

De tentoonstelling À la campagne! is onderdeel van het Friese Arcadia, de triënnale waarin met een uitgebreid cultureel programma honderd dagen lang wordt stilgestaan bij maatschappij, landschap en erfgoed. Arcadia is een vervolg op 2018, toen Leeuwarden Culturele hoofdstad was van Europa.

Hoewel het grootste museum van Rotterdam momenteel dicht is, wordt over precies honderd dagen het Depot van het museum geopend waarin 151.000 objecten te zien zijn.