Dit artikel is vandaag gratis

Friese Anjer 2021 is voor Leeuwarder kunstenaar Jentsje Popma: 'Op it mêd fan byldzjende keunst hat Popma oer generaasjes hinne it ferskil makke'

Het felicitatiebezoek van Arno Brok aan de 99-jarige kunstenaar Jentsje Popma. Foto: Niels Westra

Jentsje Popma krijgt dit jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Commissaris van de Koning Arno Brok, ook voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, verraste de 99-jarige beeldend kunstenaar uit Leeuwarden donderdagmiddag tijdens een huisbezoek met het nieuws.

Rond 14.15 uur ging donderdagmiddag de bel bij de nietsvermoedende kunstenaar, die met name bekend is om zijn schilderingen van Friese landschappen, dijken en Wadden. De commissaris van de Koning bracht hem speciaal voor de aankondiging een felicitatiebezoek aan huis.

Popma ontvangt de Friese Anjer voor zijn bijdragen aan de beeldende kunst als beeldhouwer, glasartiest en schilder. Hij kwam op voor de belangen van kunstenaars en was in de jaren tachtig mede-initiatiefnemer tot de oprichting van Fria, toen de Bond van Vrije Friese Kunstenaars, nu de beroepsvereniging van beeldend kunstenaars in Noord-Nederland.

Ook deelde hij jarenlang zijn kennis als docent aan de Academie Minerva. Met zijn werk en door zijn stimulans voor andere kunstenaars is hij van grote betekenis geweest voor de Friese beeldende kunst, motiveert het Cultuurfonds.

Unyk

,,Op it mêd fan byldzjende keunst hat Popma oer generaasjes hinne it ferskil makke. In unyk en alsidich talint”, vindt voorzitter Brok. De commissaris van de Koning reikt de onderscheiding op 2 november aan Popma uit in het provinciehuis in Leeuwarden.

De Friese Anjer is jaarlijks bestemd voor een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. Vorig jaar viel de Friese band De Kast de eer ten deel. De prijs bestaat uit een speld van ontwerper en edelsmid Theo van Halsema, een oorkonde en 5000 euro.

Honderdste verjaardag

Op 30 september hoopt Jentsje Popma zijn honderdste verjaardag te vieren. Stichting Nijkleaster , waaraan Popma zijn oeuvre heeft geschonken, viert dat dit jaar met een uitgave van een boek over het leven en werk van de kunstenaar en twee tentoonstellingen.

In de Grote Kerk in Leeuwarden is tot 2 oktober de overzichtstentoonstelling Jentsje Popma. Kunstenaar met een missie te zien, met schilderijen, tekeningen, glas-in-loodramen en beelden van de kunstenaar. Op 9 en 10 oktober volgt een grote verkooptentoonstelling van het werk van Jentsje Popma in de kerk van Jorwert.

Nieuws

menu