Friese docu over transgender-trucker Harriette uit Wommels in race voor Gouden Kalf
De documentaire Mevrouw Faber over transgender-trucker Harriette uit Wommels is geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie, in de categorie Beste Korte Documentaire. De film gaat op zaterdag 28 september in Utrecht in première op het Nederlands Filmfestival (NFF).
De documentaire Mevrouw Faber over transgender-trucker Harriette uit Wommels is geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie, in de categorie Beste Korte Documentaire. Foto: ANP Kippa
De film is gemaakt door Hjalmar Ilmer en Job Tichelman. BNN/VARA zal de docu van bijna een uur later dit jaar op televisie uitzenden.
NFF-programmeur Claire van Daal is enthousiast over de docu. De laatste tijd is er in veel tv-programma’s aandacht voor de lhbti-gemeenschap, aldus Van Daal. Lhbti staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Vaak gaat het om jonge personen en mensen uit het Westen. ,,Wat een verademing dat een dergelijk verhaal zich nu eens niet in de Randstad afspeelt, maar op het platteland.” Van Daal is onder de indruk van het verhaal van Harriette die vroeger als Harm door het leven ging. ,,Wát een innemende personage, wat een groot verhaal en met humor verteld”, vindt Van Daal.
Mevrouw Faber
Het idee voor de docu Mevrouw Faber komt van Job Tichelman (34), die oorspronkelijk uit Kûbaard komt en nu in Amsterdam woont en er werkt als docent Nederlands op een roc. Hij maakte een jaar of vier geleden een korte speelfilm over twee bouwvakkers van wie één zich geregeld stiekem als vrouw verkleedde. In de buurt van zijn oude woonplaats zocht hij geschikte filmlocaties. Toen hij in de omgeving mensen vertelde over zijn voornemen, wezen ze hem op de vrachtwagenchauffeur Harm uit Wommels, die bezig was met een geslachtsveranderende operatie. ,,Ik heb Harriette toen uitgenodigd op onze filmset en sindsdien hebben we contact. Ik zei: ik zou graag een docu over jou willen maken. Sinds 2016 hebben ik en Hjalmar haar twee jaar gevolgd.” Tichelman schreef het script, deed de regie met Ilmer en schreef mee aan de filmmuziek, grotendeels van de hand van Kubaarder componist Floris de Haan. Dinsdag wordt bekend of Mevrouw Faber wordt genomineerd voor een Gouden Kalf.
Eigen verhaal
Mevrouw Faber gaat over trucker Harm die na dertig jaar huwelijk tegen zijn vrouw Siepie vertelt dat hij vrouw wil worden. Siepie, zijn bejaarde ouders en zijn zus gunnen Harm zijn geluk als Harriette, maar missen ook hun man, zoon en broer. Ook komt in de docu naar voren hoe Hariette zich staande houdt in twee typische mannenwerelden: die van de autocross en die van de vrachtwagenchauffeurs. Tichelman noemt de film ,,aangrijpend en lichtvoetig”.
Wat een verademing dat zo’n verhaal zich nu eens niet in de Randstad afspeelt, maar op het platteland
Intussen is Tichelman bezig met een nieuwe film. Het is een jeugdfilm over een jongen (11) die droomt om voetballer te worden, maar in een rolstoel belandt. Het is deels zijn eigen verhaal, ook hij zit in een rolstoel. Hij is geboren met een dwarslaesie. Zijn droom is niet voetballer te worden, maar filmmaker. ,,Ik hoop een dag minder les te kunnen geven om films te kunnen maken.”