Friese festivals gaan door in aangepaste vorm

Na voorzichtig hoopvolle berichten vanuit het kabinet durven in elk geval Welcome to the Village, Explore the North en het Oranjewoud Festival het aan: de drie Friese festivals gaan door deze zomer, zij het in aangepaste vorm.

Van 16 tot en met 18 juli tovert Welcom to the Village De Groene Ster in Leeuwarden om tot festivalterrein. Hier het festival in vroegere jaren.

Van 16 tot en met 18 juli tovert Welcom to the Village De Groene Ster in Leeuwarden om tot festivalterrein. Hier het festival in vroegere jaren. Foto: Marcel van Kammen

Welcome to the Village (WttV) tovert van 16 tot en met 18 juli De Groene Ster in Leeuwarden om tot festivalterrein. Froukje en Charlotte Adigéry, Cloudsurfers en Roosbeef horen tot de eerste 28 acts die WttV vandaag bekendmaakt. Artistiek leider Evan van Netten: „Vanwege corona kunnen we geen muzikanten uit Afrika, Azië of Amerika halen, maar gelukkig barst het van de interessante muziek in Nederland en België.”

De opzet van WttV is vanwege corona anders dan anders. ‘Carrousel’ heet het concept waarbij 1500 bezoekers per dag het festival kunnen beleven. Zij worden verdeeld in drie groepen van vijfhonderd mensen en verspreid over drie terreinen met elk een eigen programma. Na 2,5 uur wisselen de groepen van terrein.

De bezoekers bekijken alles zittend, op anderhalve meter afstand van elkaar. ,,Opschalen is makkelijker en een stuk leuker dan naar beneden moeten bijstellen”, vindt festivaldirecteur Ruben Bosch, ,,stel dat we straks horen dat we geen rekening met de anderhalve meter hoeven te houden, dan gooien we de stoelen gewoon aan de kant. Deze manier van werken is een stuk motiverender.” De kaartverkoop start 22 mei, er worden alleen dagtickets verkocht.

The Summer Sessions

Omdat het oorspronkelijke festival in november niet door kon gaan, komt Explore the North (EtN) met The Summer Sessions. Van juni tot en met september zijn ruim twintig voorstellingen en presentaties op het vlak van muziek, theater, literatuur en poëzie te zien, veelal premières. Zowel talenten zoals zanger Aristote Bofunda Gemale en zangeres S10 als gevestigde namen als Nynke Laverman en Frank Westerman verschijnen er op het podium.

Kaarten, vanwege corona alleen per voorstelling te verkrijgen, zijn vanaf vandaag te koop. Van 19 tot en met 21 november staat ook een reguliere editie van EtN gepland.

Parklandschap Oranjewoud is van 19 tot en met 22 augustus het decor voor de ruim honderd concerten en activiteiten van het Oranjewoud Festival. Net als bij WttV wordt het gebied hier opgedeeld in drie zones.

Opschalen is makkelijker en een stuk leuker dan naar beneden moeten bijstellen

De Comfort Zone is een nieuw podium bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein. In een overdekte huiskamer kunnen bezoekers genieten van klassieke muziek van onder anderen violiste Noa Wildschut en het Noorse Boyes Caféorkester. Coen Verbraak en Lex Bohlmeijer ontvangen in De Salon ook dagelijks muzikanten en gasten zoals voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer en Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

In de Expedition Zone zijn avontuurlijke concerten in bossen, tuinen en op bijzondere locaties te bezoeken. De Play Zone biedt muziek uit verschillende genres, een uitgebreid kinderprogramma en een keur aan eten en drinken. Ook voor het Oranjewoud Festival start de kaartverkoop vandaag.