Friese fotografe Reiny Bourgonje wint twee prijzen bij prestigieuze Italiaanse fotowedstrijd

Fotografe Reiny Bourgonje uit Heerenveen heeft niet één maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept bij The Creative Photo Awards. Dat is een fotowedstrijd gewijd aan artistieke, experimentele en creatieve fotografie van het prestigieuze Italiaanse fotofestival Siena Awards. Daaraan doen fotografen van over de hele wereld mee.

Black Pearl

Black Pearl Foto: Reiny Bourgonje

Reiny Bourgonje won in de categorie portretten. Haar foto African flower eindigde hierin als Runner Up , ofwel op de tweede plek. Voor het beeld photoshopte Bourgonje haar nu zevenjarige nichtje Esther van Halderen in een bloemstilleven van de Friese schilder Eelke Jelles Eelkema (1788-1839). Haar foto Black Pearl , waarop haar uit Nigeria geadopteerde nichtje poseert als het ‘meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, bestempelde de jury als Highly Commended (zeer geprezen). ,,Geen podiumplaats maar wel goed voor nog een prijs”, legt Bourgonje uit.

Hele eer

,,Onvoorstelbaar”, noemt de fotografe de dubbele winst. ,,Voor de Siena Awards komen jaarlijks zo’n 50.000 inzendingen binnen uit ruim 150 landen. Zelf heb ik drie portretten ingestuurd, een hele eer en heel bijzonder dat twee daarvan dan tot de winnaars behoren.”

Het is niet voor het eerst dat de Heerenveense met haar foto’s lof oogst in (inter)nationale fotocompetities. Onlangs won ze nog twee prijzen bij de Londense Fine Art Photography Awards en in 2019 een Vincent van Gogh Photo Award. ,,In totaal heb ik nu elf prijzen gewonnen, de meeste met foto’s van Esther. Ze is een heel leuk en spontaan meisje en ontzettend fotogeniek. Ze hoeft maar te gaan staan of te gaan zitten en ze heeft vaak al precies de blik die ik zoek.”

Avontuur

Een van Esthers portretten kreeg vorig jaar in Italië ook al het predikaat Highly Commended . Toen ging de prijsuitreiking, die gepaard gaat met een vierdaags fotofestijn in Siena, vanwege de coronapandemie niet door. ,,Als het nu wel doorgaat haal ik komende oktober dus in totaal drie prijzen op. Een van de winnaars van vorig jaar, een fotograaf uit Indonesië, vertelde me dat het voor veel fotografen toch wel een droom is om eens een Siena Award te winnen. Voor mij is het in elk geval mijn mooiste en grootste prijs tot nu toe. Rond de uitreiking is er onder meer ook een gala en exclusief diner voor de winnaars, ook dat lijkt me een heel avontuur om mee te mogen maken.”

Van oktober tot en met december zijn haar portretten net als de foto’s van de andere winnaars in Siena voor het publiek te zien. ,,Het hele stadje staat dan altijd in het teken van deze grote wedstrijd.” Maar ook dicht bij huis is haar werk in het najaar te bewonderen. Bij Museum Heerenveen , waar Bourgonje ook haar atelier heeft, zijn in september en oktober al haar prijswinnende foto’s te zien. ,,Op groot formaat en live, toch altijd nog wat mooier dan op het internet.”