Friese musea en theaters sluiten deuren: ‘Dit hebben we nooit eerder meegemaakt’

Bijna alle Friese musea, theaters en concertpodia zijn per direct gesloten, nadat gistermiddag de nieuwe overheidsmaatregelen rond het coronavirus zijn bekendgemaakt. Alle evenementen met meer dan honderd bezoekers moeten tot 31 maart worden afgelast. Bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Het Princessehof was gistermiddag geen enkele twijfel. ,,We hebben dit direct na overleg met de Nederlandse Museumvereniging besloten”, zegt directeur Kris Callens.

Het Fries Museum maakte zich op voor drukke dagen vanwege het slotweekend van de tentoonstelling Wij vikingen.

Het Fries Museum maakte zich op voor drukke dagen vanwege het slotweekend van de tentoonstelling Wij vikingen. Foto: Jan Ligthart

Het Fries Museum maakte zich op voor drukke dagen vanwege het slotweekend van de tentoonstelling Wij vikingen. Het mikte op zeker 1500 bezoekers. In de voorverkoop waren zo’n zeshonderd tickets verkocht. ,,Deze mensen krijgen hun geld terug, maar we vragen geduld want dit zal even duren”, zegt communicatiemedewerkster Janke Vlas. De maatregelen hebben ook gevolgen voor de afbouw van de expositie. Callens: ,,Onze Ierse bruiklenen houden we hier bijvoorbeeld voorlopig. Ze kunnen niet worden opgehaald door onze Ierse collega’s.”

De Lawei in Drachten verwachtte gisteravond 1200 bezoekers, voor de voorstellingen van Rumag en Het Groot Niet te Vermijden. In allerijl ging een team van pakweg acht man aan de slag om deze groep te bereiken om hen van de afgelastingen op de hoogte te brengen. ,,Uitgerekend vanavond hebben we twee grote producties in huis. Maar de boodschap is helder”, zegt directeur Stef Avezaat.

Het inpandige theatercafé Hopper ging ook op slot. ,,Maar vooral omdat we ons wilden beraden op een plan van aanpak”, zegt Avezaat. Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden meldt op de website dat alle voorstellingen met meer dan honderd personen tot en met 31 maart worden geannuleerd. Bij Cultuur Kwartier Sneek/Theater Sneek stond de telefoon gisteravond op het antwoordapparaat: alle voorstellingen en activiteiten van beide instellingen worden voorlopig opgeschort, luidt de boodschap. Lessen en cursussen van Kunstencentrum Atrium blijven wel doorgaan.

Uit voorzorg ook kleinere evenementen geschrapt

Zanger Hessel zat sinds maandag in Rotterdam voor de repetities van zijn grootse afscheidsconcert met zijn dochter Tess in Ahoy. Tevergeefs. ,,We zijn total loss en lamgeslagen”, reageert hij. ,,We gaan zo een vergadering met de Ahoy-directie in, maar het is de vraag of we dit financieel kunnen trekken, ook bij een vervangende datum.” Het concert was volgens Hessel ,,bijna uitverkocht”. Ze zullen zich hierbij moeten neerleggen. ,,We kunnen geen feestje vieren als er een gevoel van angst is.”

De Organisatie van Muziekverenigingen Fryslân (OMF) gelaste zijn voorjaarsconcours, dat morgen in De Rinkelbom in Heerenveen zou plaatsvinden, gistermorgen al af. Hieraan zouden dertien, vooral Friese muziekverenigingen meedoen. ,,Wy krigen fanút de ferienings en De Rinkelbom fragen”, zegt Doeke bij de Leij, OMF-voorzitter Blaasmuziek. ,,Djip tryst fansels, want de korpsen hawwe hjir moannen nei ta wurke.” Maar het begrip overheerst, zegt hij. Het besluit van de overheid, sterkt de OMF in de genomen beslissing. ,,It is ôfwachtsjen. Us doel is om in ferfangende datum te finen.” Dat geldt ook voor het voorjaarsconcours in Zutphen, waaraan Stedelijk Muziekkorps Sneek en Hallelujah Makkum morgen mee zouden doen.

Zorgen om bezoekers en vrijwilligers

,,Niet echt een verrassing, wel heel verstandig”, reageert Neushoorn-directeur Yvonne Bleize op de nieuwe overheidsmaatregelen ten aanzien van Corona. ,,We zijn, in overleg met de branche-organisatie, al langer bezig met maatregelen. Twee weken geleden hebben we al hygiënemaatregelen genomen in het pand en sinds deze week hanteerden we ook een ‘separatie-protocol’; waarbij sleutelfiguren niet meer met elkaar in een ruimte mochten zijn.”

Na de persconferentie werd direct besloten tot volledige sluiting. ,,De kleinere evenementen – met misschien minder dan honderd bezoekers – struikelen daarmee ook, maar een virus gaat niet eerst wachten tot er honderd mensen in een ruimte zijn. Dat het hier toeslaat willen we niet op ons geweten hebben.”

Filmhuis Slieker in Leeuwarden besloot gisteravond nog open te blijven, maar vanaf vandaag zijn ook daar de bioscoopzalen gesloten. ,,We hebben net echte topmaanden achter de rug waarbij er dus ook geregeld meer dan honderd mensen binnen waren”, zegt Loes Brinkman. ,,Vanaf nu zouden er waarschijnlijk veel minder bezoekers komen maar we willen ook onze vrijwilligers niet dwingen om diensten te moeten draaien. Het kantoor blijft vooralsnog wel open.”

Ook de cultuureducatievleugel van theater De Lawei waarin voornamelijk muzieklessen worden gegeven, blijft vooralsnog open. ,,Dat is aan de docenten zelf om hierover een besluit te nemen”, zegt Stef Avezaat. De filmhuisvertoning ging gisteravond wel door. ,,We verwachten daar lang geen honderd bezoekers.” Zeker niet nadat de losse verkoop voor een filmkaartje de afgelopen dagen stokte, zegt hij. ,,Dat was opvallend en hebben we niet eerder meegemaakt”, stelt hij. Bezoekers werden al voorzichtiger, vermoedt hij.

Gissen

Naar het verdere verloop is het gissen. De medewerkers van De Lawei komen vandaag bijeen om alles nader te bespreken. Avezaat: ,,Uitgangspunt is dat we vervangende data zoeken, maar daarvoor zijn we uiteraard afhankelijk van de producent. Het is zaak dat je meteen weer volop kunt doorgaan op het moment dat dit kan, maar plannen is in deze situatie ongelooflijk lastig.” Avezaat adviseert mensen met kaarten voor dit weekend de theaterwebsite te raadplegen. ,,Daarop plaatsen we de relevantste en actueelste informatie.

Museum Dr8888 blijft vooralsnog open, zegt Thamar Beckx van het Drachtster museum. ,,Met de nieuwe, aangescherpte maatregelen ligt de grens voor sluiting bij meer dan honderd bezoekers. Die hebben wij hier op een dag niet tegelijkertijd rondlopen. Ook hadden we deze maand geen grote evenementen zoals openingen meer op stapel staan.” Desalniettemin worden er vandaag wel maatregelen genomen ten aanzien van de vrijwilligers en bezoekers. ,,Onder beide zijn er veel mensen bij die in de risicogroepen zitten. We gaan ze uiteraard informeren over onze besluiten maar doen ook een oproep om voorzichtig te zijn en thuis te blijven bij symptomen.”

We zijn total loss en voelen ons lamgeslagen, meldt zanger Hessel vanuit Ahoy

Dagelijks zal bekeken worden of het museum open blijft. ,,Als veel vrijwilligers aangeven liever thuis te willen blijven of als veel bezoekers dat gaan doen dan zullen we uiteraard daar onze vervolgstappen op aanpassen. Dat geldt ook in het algemeen voor hoe de situatie rond Corona zich verder ontwikkelt, als het nodig is nemen we strengere maatregelen.”

Han Steenbruggen directeur-conservator van Museum Belvédère in Oranjewoud zat gisteren in Antwerpen voor een lezing. ,,Hier gaat die dus nog gewoon door.” Belvédère heeft doorgaans ook nooit meer dan honderd mensen tegelijk in het museum. ,,In die zin hóéven we dus niet direct de deuren op slot te draaien, maar in dit geval volgen we wat de meeste anderen lijken te doen; dicht dus.” Dit geldt ook voor het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

Tryater cancelt tot en met 31 maart alle uitvoeringen van Trije susters van De Prutsers. ‘Hoewol’t de kapasiteit net oan hûndert komt, sit it publyk yn in alternatieve opstelling wêrby’t spilers en publyk ûnderling tichtby mekoar sitte’, aldus het gezelschap in een persbericht. De kaarten blijven geldig. Het publiek dat kaarten voor de voorstellingen heeft krijgt via de mail bericht over een alternatieve datum.

De voorstelling Kamaloka vandaag en morgen gaan wél door, meldt Tryater, De capaciteit hiervan is veertig bezoekers per avond. Tryater vraagt mensen met klachten – hoesten en koorts – thuis te blijven.

Buiten Fryslân

Ook landelijk leidden de nieuwe maatregelen rond het coronavirus ertoe dat vele evenementen van culturele instellingen zijn afgelast of deuren die sluiten. Zo treffen de maatregelen deze maand meer dan 20.000 bezoekers van de musical Soldaat van Oranje in Katwijk. Het Concertgebouw in Amsterdam heeft de programmering de rest van de maand geschrapt, hetzelfde geldt voor veel concerten en andere publieksevenementen van De Vereniging van Evenementmakers, waar onder meer Ziggo Dome, AFAS Live, GelreDome en Rotterdam Ahoy onder vallen.

Verder sneuvelt onder meer ook de eerste editie van Matthäus aan de Maas . Dit nieuwe evenement van de EO stond gepland voor volgende week zaterdag in Rotterdam Ahoy, en zou op Goede Vrijdag op tv zijn te zien.

Nieuws

menu