Friese muzikanten toeren met nationaal studentenorkest

Twee jonge Friese muzikanten toeren momenteel door Nederland en Duitsland met het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Komende zondag spelen ze in de Harmonie in Leeuwarden.

Reinder Boomsma uit Aldeboarn en Dineke Krol uit Ureterp in de Konzertsaal in Berlijn, klaar voor een optreden met het Nederlands Studenten Orkest.

Reinder Boomsma uit Aldeboarn en Dineke Krol uit Ureterp in de Konzertsaal in Berlijn, klaar voor een optreden met het Nederlands Studenten Orkest. Foto: Wendy Zuidema-Haans

Thuis spelen in Leeuwarden, waar de twintigjarige Reinder Boomsma uit Aldeboarn studeert aan de NHL (Ruimtelijke Ordening), is geweldig, maar dat is niet waar Boomsma het meest naar uitziet. Nee, dat is het slotconcert een dag later in het Concertgebouw in Amsterdam. ,,Dat liket my hiel spesjaal”, aldus Boomsma, die waldhoorn speelt.

Op het moment van schrijven verblijft het NSO in Berlijn en bereidt het orkest zich voor op het concert dat het die avond in de Konzertsaal geeft. Het is het vierde concert in de reeks waarin de mooiste en grootste concertzalen van het land worden aangedaan. Ook wordt nog een uitstapje naar Leuven gemaakt.

Gestopt

Naast Boomsma speelt ook de even oude trompettiste Dineke Krol uit Ureterp in het studentenorkest, dat uit zo’n honderd muzikanten bestaat. Ongeveer tien van hen komen uit het buitenland. Het afgelopen anderhalf jaar studeerde Krol aan het Conservatorium in Groningen, maar door het harde studeren verloor ze de liefde voor het spelen. Vandaar dat ze in januari stopte met de opleiding. Na de zomer gaat ze de studie Social Work in Groningen doen.

Meedoen aan het NSO is niet voor iedereen weggelegd. Vooraf zijn er audities en alleen de beste musici worden geselecteerd. Bovendien moeten ze een maand vrij kunnen maken voor de repetities en de concerten. ,,It kaam my no wol goed út”, zegt Boomsma. ,,Ik hie der al faker oer heard en ik tocht: as ik de kâns krij moat ik it mar ris besykje.”

Tijdens de concerten haal je alles eruit wat er in zit. Het is gewoon een feestje

De in Wytgaard geboren Boomsma groeide op in Sumar waar hij bij de plaatselijke fanfare De Lofstem het spelen op de hoorn leerde. Toen hij mocht kiezen tussen de alt- of waldhoorn was de keuze snel gemaakt. ,,De waldhoarn hat in prachtige klank en een breed register; do kinst hiel heech en leech blaze”, legt hij uit. Boomsma speelde ook bij het Frysk Jeugd Orkest (FJO) en het Frysk Fanfare Orkest. Bij het FJO is hij een halfjaar geleden gestopt. Het studentenorkest is net als het FJO een symfonieorkest. Het niveau ligt alleen wat hoger, merkt Reinder.

De ervaring bij het NSO heeft Krol – die ook speelt in de orkesten waar heit Durk dirigent is, zoals CMV Concordia Drachten en Stêd Sleat uit Sloten – nu al erg goed gedaan. Het plezier in spelen is helemaal terug bij haar. ,,Op het conservatorium werd het spelen meer een verplichting en verdween het enthousiasme. Nu heb ik er weer plezier in. Bovendien is het een heel mooie ploeg. Tijdens de concerten haal je alles eruit wat er in zit. Het is gewoon een feestje en als je daarna dat applaus in ontvangst neemt, geeft dat een blij gevoel.”

Eenzame ouderen

Het concert dat het NSO zondagmiddag in Leeuwarden geeft, is samen met Nationaal Ouderen Fonds (NOF) georganiseerd voor eenzame ouderen onder het motto ‘overwin en ontmoet’. In de pauze zullen de jonge muzikanten de ouderen ontmoeten.

Het NSO staat dit keer onder leiding van Arjan Tien. Op het programma staat onder meer Barazah, dat speciaal voor het orkest gecomponeerd is door de jonge, opkomende componist Hawar Tawfiq, een Koerdische vluchteling. Verder staan het lyrische Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev op de rol, uitgevoerd door topvioliste Maria Milstein, en de Zevende symfonie Leningrad van Dmitri Sjostakovitsj.

Het NSO bestaat al 67 jaar en heeft elk jaar een thema. Dit jaar is dat ‘overwin’. Het wil studenten aanmoedigen hun dromen te dromen en zichzelf te overwinnen.

Zondag om 15.00 uur is het NSO in De Harmonie Leeuwarden , www.nso.nl

Nieuws

menu