Friese saxofoniste Tineke Postma maakt kans op Edison Publieksprijs

De in Heerenveen geboren saxofoniste Tineke Postma is een van de kanshebbers voor de Edison Jazzism Publieksprijs van 2021. De Fries om utens is medegenomineerde met het album What kinda bird is this? The music of Charlie Parker van The Eric Ineke JazzXpress, waarvoor ze door drummer Eric Ineke werd uitgenodigd om met zijn kwintet mee te spelen.

De albumcover van 'What kinda bird is this? The music of Charlie Parker' van The Eric Ineke JazzXpress en Tineke Postma.

De albumcover van 'What kinda bird is this? The music of Charlie Parker' van The Eric Ineke JazzXpress en Tineke Postma. Foto: Juan Carlos Villaroel

In totaal dingen tien albums mee voor de Edison Jazzism Publieksprijs, een initiatief van de Edison Stichting en het tijdschrift Jazzism . Naast What kinda bird is this? The music of Charlie Parker van The Eric Ineke JazzXpress en Tineke Postma zijn onder meer ook Party Animals van trompettist Eric Vloeimans en zijn band Gatecrash, Bluebeard van het Yuri Honing Acoustic Quartet en Then and now (The artistry of Ack & Jerry van Rooyen) van het Metropole Orkest & jazztrompettist Ack van Rooyen genomineerd.

Ook Close to you van Fay Claassen, Con Alma van het The New Conrad Miller Trio, Motus van Idema/Serierse Quartet, Northern lights van ODELION, Overture van Gaidaa en Sonna van Sanne Rambags maken kans op de Edison.

100e geboortedag

Het album van Ineke en Postma verscheen vorig jaar ter ere van de honderdste geboortedag van de Amerikaanse componist en altsaxofonist Charlie Parker (1920-1955) op 29 augustus.

Publiek bepaalt

Het publiek bepaalt wie het prestigieuze beeldje krijgt; tot 29 augustus kan er gestemd worden op de genomineerde albums. De nominaties van de jurycategorieën van de Edisons, de oudste muziekprijzen van Nederland, worden op 24 augustus bekendgemaakt.

Vanwege corona vond de uitreiking de afgelopen twee jaar niet plaats tijdens jazzfestival North Sea Round Town in Rotterdam. De Edison Stichting presenteert de winnaars daarom dit najaar op alternatieve wijze.