Friese theaters blijven ondanks meer mogelijkheden in de zomerstand

De Friese theaters komen niet met een speciale zomerprogrammering nu er vanaf volgende week weer meer mogelijk is. In juni gaat het theater meestal dicht en dat is nu ook het geval.

Ellen ten Damme trad op 13 april in De Harmonie op bij het eerste testevenement in Nederland.

Ellen ten Damme trad op 13 april in De Harmonie op bij het eerste testevenement in Nederland. Foto: Ruurd Walinga

Er is de komende maand nauwelijks iets te doen in de vijf Friese schouwburgen. Vier Friese theaters doen wel mee met de landelijke campagne ‘Theater. Mooier dan ooit’. Schouwburg De Lawei in Drachten, Theater De Koornbeurs in Franeker, het Posthuis Theater in Heerenveen en Theater Sneek beginnen op 23 juni de online verkoop van het nieuwe theaterseizoen 2021-2022. Ook kan er aan de kassa geboekt worden. In tegenstelling tot voorgaande jaren brengen de theaters nu geen brochure uit. Er wordt verwezen naar de website.

250 bezoekers in Harmonie

Stadsschouwburg De Harmonie doet niet mee met de landelijke campagne, maar voert haar eigen PR-beleid. Als enige Friese theaterzaal mag De Harmonie vanaf 5 juni een voorstelling uitzetten waar 250 mensen kunnen zitten, maar er staat amper iets op de agenda. Ook voor juli staat er nauwelijks iets geprogrammeerd en voor augustus zelfs helemaal niks.

In de kleine theaters zijn hooguit 50 personen welkom zonder testen, maar met sneltesten en vaccinatiebewijs mogen podia de gehele zaalcapaciteit gebruiken. Toch is het volgens de schouwburgdirecteuren financieel niet interessant om nu overhaast programma’s te plannen. Het publiek zit er mogelijk niet op te wachten en gezelschappen en artiesten zijn er vaak ook niet klaar voor.

Première

De Friese dichter Nyk de Vries gaat vrijdag 11 juni optreden op het Poetry International Festival in Rotterdam. Hoewel er dan meer publiek welkom is, is het evenement vooral online. De Vries verzorgt dan met het Artvark Saxophone Quartet de wereldpremière van de poëtische muziekproductie Tagelyk .

Niet alleen de musea gaan komende week weer open, maar ook de museumhuizen, zoals het Van Eysingahuis aan de Koningsstraat in het hartje van Leeuwarden.