Friese theaters hebben begrip en beraden zich

De afgelopen twee weken gold voor de vijf grotere theaters in Fryslân een ontheffing. Met inachtneming van de anderhalvemeterregels mochten zij nog meer dan dertig personen per ruimte ontvangen. Daar zette het kabinet gisteren een streep door.

De grote zaal van De Lawei in Drachten.

De grote zaal van De Lawei in Drachten. Foto: Marchje Andringa

,,Dit zagen we wel aankomen. En alle begrip”, reageert Marijke van der Woude, directeur van De Harmonie in Leeuwarden. ,,Maar natuurlijk is het wel heel jammer, voor ons, de theatermakers en het publiek.”

De stadsschouwburg hoopt wel op kleine schaal door te kunnen gaan met voorstellingen. ,,Kunst en cultuur zijn in alle tijden belangrijk, ook nu, daar waar we dat kunnen willen we dus iets doen. In mei, toen we ook maximaal dertig bezoekers mochten toelaten, hebben we het Pauze Festival gehouden als experiment. Daarbij bleek hoe intiem en leuk de concert- en theaterbeleving voor een klein publiek ook kan zijn. Voor wat door kan gaan, zijn we alleen wel ook afhankelijk van wat de artiesten en impressariaten willen.”

Verzetten of afgelasten

Geert Dijkstra, directeur van het Posthuis Theater in Heerenveen, zag de persconferentie gisteren op zijn vakantieadres op Curaçao. Ook hij heeft begrip voor de situatie en hoopt op kleinere schaal toch zoveel mogelijk van het theaterprogramma door te laten gaan. ,,Maar dertig bezoekers is redelijk onwerkbaar. Er zal dus ook wel weer veel verzet moeten worden of afgelast.” Zuur is bijvoorbeeld dat zijn theater net morgen de try-out van een voorstelling Youp van ’t Hek had staan, zegt hij. ,,Die gaat nu waarschijnlijk helemaal niet meer door.”

Ook directeur Stef Avezaat van De Lawei in Drachten snapt de maatregelen met het oog op de ,,exploderende besmettingscijfers. En ditmaal ook in het Noorden. Maar het is wel pittig om te horen, de moed zakt je zo onderhand toch wel een beetje in de schoenen.”

Evenementen zijn de komende maand verboden. Het Leeuwarder festival Explore the North, dat van 20 tot en met 22 november gepland staat, valt net buiten de vier weken waarvoor de strengere maatregelen in elk geval gelden. ,,Maar er schemerde door de toespraak van Rutte wel door dat dit waarschijnlijk geen maatregelen zijn die snel versoepeld worden”, zegt festivaldirecteur Mark Hospers. ,,We gaan ons deze week nog wel beraden.”

Ook de organisatie van de Verhalenavond op 6 november gaat in beraad, zegt woordvoerder Wini Weidenaar.

Nieuws

menu