Dit artikel is vandaag gratis

Friesland Pop eert eigen directeur met Popaward

Sjouke Nauta van stichting Friesland Pop ontving zaterdag de Friese Popprijs voor zijn inzet voor de popscène in Fryslân.

Sjouke Nauta van Friesland Pop heeft de Friese Popprijs 2021 gekregen. De jury gaf de directeur van de organiserende organisatie de eer vanwege zijn inzet voor de Friese popcultuur.

Nauta werkt sinds 1992 bij Friesland Pop, sinds 2009 als directeur. In mei gaat hij met pension. De jury eert hem met de prijs voor zijn inzet voor de sector. Hij kreeg de prijs zaterdag uit handen van 850Indie, het Jouster muziekcollectief dat vorig jaar de prijs in ontvangst mocht nemen. Andere genomineerden waren Maurice de Jong (Gnaw Their Tonques), Electric Hollers en Michelle Samba en Phil Mills voor hun project Platoo .

Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1500 euro. Nauta liet via Omrop Fryslân weten dat hij dit gaat overmaken naar de culturele organisatie Stichting Ooievaar.

Faske

De prijs voor het beste talent ging naar de Bildtse singer-songwriter en rapper Faske. Het muzikale project rondom Fasil Kuipers wist dit jaar veel nationale aandacht te generen, deed mee aan het prestigieuze coachingstraject Hit The North en scoorde landelijk met de singel Jij Belt Mij Alleen Wanneer Je Dronken Bent .

De award voor de Beste Song 2021, georganiseerd door, én gekozen door de lezers van 3voor12/Friesland, ging naar Haitze voor het nummer Sunshine . Nynke Laverman en Sytze Pruiksma mochten de prijs voor de beste video in ontvangst nemen voor de video bij het nummer Stoarm , gemaakt door Douwe Dijkstra. De prijs voor beste foto ging naar Arjen Nouta voor een foto van Lakshmi.

Stjer

Nieuw dit jaar was de prijs voor ‘beste interdisciplinaire productie’. Deze ging naar muzikant Bente Hout en filmmaker Jonathan Sipkema voor de film Pavel . Als laatste was er de terugkeer van de Publieksprijs. Een prijs voor de beste muziek (gerelateerde) project, festival of initiatief. De film Stjer van Janko Krist, Jeroen Seinstra en Emiel Stoffers (de Hûnekop) kreeg, met een ruime meerderheid, de meeste stemmen.

Voor Stoffers, die de publieksprijs in ontvangst nam, was het de vierde keer dat hij in de prijzen viel bij de Popawards, meldde hij op zijn eigen Facebookpagina (al was het nooit de hoofdprijs). De film was een groot succes en trok 15.000 bezoekers tot de lockdown. De film is nu tegen betaling op internet te zien via www.stjer.fr.

Popweek

De uitreiking van de Popprijs is normaliter aan het einde van het jaar. Friesland Pop besloot nu tot de eerste week van januari vanwege de plannen om een weeklang de popcultuur voor het voetlicht te brengen. Er waren onder meer presentaties van vinylalbums gepland, een foto-expositie en videoclip-clinics. Vanwege de lockdown ging dat niet door. Het festijn wordt waarschijnlijk verplaatst naar april. ,,Maar de uitreiking van de popawards konden we niet uitstellen”, aldus Titus van ’t Veer van Friesland Pop. De uitreiking was te zien via Neushoorn TV.

De Friese Popprijs wordt sinds 1996 uitgereikt. De prijs ging toen naar Marius de Boer. Bekende winnaars zijn onder meer De Kast (1997), Wâldrock (2000), Elske deWall (2012) en the Homesick (2017).

Nieuws

menu