Galerie Oosthem heropent de deuren weer na twee jaar afwezigheid

Nadat kunstenaar en galeriehouder Far Wevers in 2019 overleed, bleef het twee jaar lang stil bij Galerie Oosthem. Echtgenote Betske Salverda pakt de draad op en heropent de deuren zondag met werk van kunstenares Mare Hilstra, dat veel raakvlakken heeft met dat van Wevers.

Een kunstwerk van Mare Hilstra.

Een kunstwerk van Mare Hilstra. Foto: Galerie Oosthem

De wonderlijke weg van Far Wevers was eind 2019 de laatste expositie van de galerie aan huis aan het Hernepaed in Oosthem. Postuum was daar een overzicht van zijn werk te zien; de schilder, dichter en galeriehouder overleed een paar maanden voor de opening. Nu, bijna twee jaar later, markeren zo’n 25 abstracte kunstwerken van de jonge dichter en beeldend kunstenaar Mare Hilstra de nieuwe start van Galerie Oosthem.

‘Waar het gras overgaat in mos’

Hilstra, getogen op Texel en tegenwoordig woonachtig in Zweden, combineert poëzie met beeldend werk. Net als Far Wevers. In een van haar kunstwerken verwerkte ze zijn dichtregel ‘waar het gras overgaat in mos’. Ook laat ze zich net als hij deed inspireren door sporen uit het verleden en door de natuur.

De twee hebben elkaar niet gekend. Wevers echtgenote Salverda, die nu de galerie onder haar hoede neemt, nodigde Hilstra uit voor de tentoonstelling die de titel Grondgesprek draagt. Vanaf 25 augustus zijn er na aanmelding al diverse activiteiten bij te wonen, waaronder workshops van Hilstra voor kinderen en volwassenen. De galerie heropent op 29 augustus om 15.00 uur, in de traditie van Wevers met livemuziek. Grondgesprek blijft tot en met 18 september te zien.