Tips van een Friese boekhandelaar: Geldwolven in de kunstwereld, leven in een streng islamitisch gezin en tomeloze ouderliefde van topsporters

Wat is een verrassende nieuwe binnenkomer? Welk verhaal komt ontzettend binnen en welke nieuwe schrijfbelofte dient zich aan? Wekelijks tipt een Friese boekhandelaar actuele titels die opvallen in de grote stroom aan boeken die verschijnen. Vandaag: Eduard Kuijt van Binnert Overdiep in Heerenveen.

Boekhandelaar Eduard Kuijt.

Boekhandelaar Eduard Kuijt. Foto: Simon Bleeker

Een fascinerend boek, ontluisterend vooral. Zo omschrijft boekhandelaar Eduard Kuijt Tussen Kunst en cash van Arjen Ribbens en Pieter van Os . Natuurlijk weten we het onderhand: waar groot geld te winnen valt, is narigheid. Maar wat deze twee journalisten boven water hebben gekregen is ontgoochelend, vindt Kuijt. ,,Al is maar 50 procent van wat ze schrijven waar, dan nog spelen zich verschrikkelijke taferelen af in de kunstwereld.”

Ribbens en Van Os wijdden in dagblad NRC al artikelen aan corruptie binnen de kunstwereld. Voor dit boek hebben ze die aangevuld en geactualiseerd. Per hoofdstuk – dertien in totaal – stellen ze een kwestie centraal. Zoals de enorme hoeveelheid vervalsingen binnen de kunsthandel. ,,De schaal waarop is ongelooflijk. Het kan niet anders dan dat er in musea vervalsingen aan de muur moeten hangen.”

Jong talent

Of het speculeren met jong talent. ,,Voor relatief weinig geld wordt werk van een jong kunsttalent gekocht, waarna ze hem of haar een expositie bieden in een gerenommeerd museum waardoor de waarde van dit werk fors stijgt. Vervolgens worden de gekochte werken, met forse winst, verkocht.”

Ook de befaamde kunsthandelaar Jan Six blijft niet onvermeld en de koninklijke familie wordt evenmin gespaard. ,,Oranje-Nassaus zouden kunstwerken die ze in bruikleen van de staat hadden, doodleuk hebben verkocht. Bij dit boek val je van de ene verbazing in de andere.”

Dat komt mede door de schrijfstijl. ,,Elk hoofdstuk is als een whodunit geschreven. Je denkt steeds: hoe loopt dit af?” Heerlijk en ontluisterend leesvoer over ijdelheid en hebzucht, vat Kuijt dit boek samen. ,,Een boek dat je gelezen móét hebben als je plannen hebt om in kunst te beleggen. Je gaat de kunstwereld echt anders bekijken.”

Lale Gül

Een boek dat de tongen flink losmaakt is Ik ga leven, het debuut van de jonge Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül (Amsterdam, 1997). Gül verhaalt hierin vanuit het personage Büsra over het streng islamitische gezin waarbinnen zij opgroeide. Het boek verscheen al in maart, maar staat nog altijd in de boeken Top 10.

,,Dat is gedeeltelijk de reden waarom ik dit boek selecteer. Haar verhaal schrijft ze heel toegankelijk op. Van binnenuit, in soms heel directe straattaal en met goede dialogen. Daarmee weet ze een groot publiek aan te spreken. Ik vind dat mooi, zeker omdat de kritiek in de literaire wereld is dat er zo weinig schrijvers met een niet-westerse achtergrond zijn.”

Net als Tussen kunst en cash is dit, vindt Kuijt, ook een verbijsterend boek, nu over de kolossale verschillen waarmee jongens en meisjes opgroeien binnen zo’n gezin. ,,Jongens mogen alles, meisjes niks. Daar komt het heel kort gezegd op neer. Dit gebeurt op nog geen 120 kilometer afstand van ons vandaan, in Amsterdam-West. Ontluisterend.”

Gül groeit op met één been binnen de islam en het andere in de westerse cultuur. ,,Welke richting kies je dan? Ingewikkeld.” Gül laat die innerlijke strijd op een mooie manier zien en kiest voor vrijheid. Ze gaat wél uit, heeft een baantje én een Nederlandse vriend. ,,Pak je kansen en leef je leven zoals jij dat wilt, is Güls boodschap. Stoer.”

Topsporters

Een boek dat niet baanbrekend is, maar wél erg leuk is Kampioens-ouders van de Friese schrijfster Harmke van der Werf . ,,Een boek dat ik als boekhandelaar in sportstad Heerenveen graag aanbeveel.” Niet alleen daarom. De invalshoek is origineel, vindt Kuijt. Van der Werf portretteert zeven sporters – onder wie Suzanne Schulting en Epke Zonderland – vanuit het perspectief van de ouders.

,,Dit boek laat zien hoe ongelooflijk groot de rol van de ouders is in hun carrière. Hun betrokkenheid en steun is van onschatbare waarde. Een liefdevol geschreven boek en een aanrader voor ouders van kinderen met een groot talent.”