Gerharda Henriëtte Matthijssen (1830-1907) was een van de eerste vrouwelijke fotografen van Nederland, en de ‘photografe van Z.M. den Koning’ | Vrouwen in de kunst

Ze was een van de eerste fotografes van Nederland, opende waarschijnlijk de allereerste galerie van Leeuwarden én organiseerde de eerste nationale tentoonstelling van door vrouwen gemaakte kunst en nijverheid. Gerharda Matthijssen was een powervrouw avant la lettre.

Portret uit 1890 van Gerharda Matthijssen, kunsthandelares en fotograaf te Leeuwarden, schilder onbekend. Het schilderij bevindt zich in de collectie van het Fries Museum.

Portret uit 1890 van Gerharda Matthijssen, kunsthandelares en fotograaf te Leeuwarden, schilder onbekend. Het schilderij bevindt zich in de collectie van het Fries Museum. Foto: Fries Museum

Hij doet het haast altijd wel even: naar rechts kijken als hij, ter hoogte van het Paleis van Justitie, door het Ruiterskwartier in Leeuwarden loopt. Zijn ogen richt schrijver en kunsthistoricus Peter Karstkarel dan op pand 95. Nu feestcafé Shooters, maar hij stelt zich er de vroegere galerie van Gerharda Matthijssen in voor.

Nieuws

menu