Geslaagde comeback van veelzijdig Explore the North | Recensie

Niet alle bezoekers van Leeuwarden hadden dit weekend door dat festival Explore the North was teruggekeerd. Wie wel een kaartje had kon een verscheidenheid aan cultuur opsnuiven, van heavy methal tot jonge schrijftalenten die uit elkaars werk voorlazen.

In de middenzaal van de Harmonie, zong de Engelse Billie Martin (rechts) haar kalmerende folk voor een stil, aandachtig publiek tijdens Explore the North.

In de middenzaal van de Harmonie, zong de Engelse Billie Martin (rechts) haar kalmerende folk voor een stil, aandachtig publiek tijdens Explore the North. Foto: Denise Amber

Na twee jaar afwezigheid leek Explore the North wel een bijna een geheim festival, want ondanks de prominente stadskas op het Gouverneursplein en de ‘crowd managers’ die her en der in het centrum stonden, hadden veel mensen geen idee dat er een festival gaande was. ,,Mogen we er niet in?”, vroegen twee Belgisch echtelieden die de Bonifatiuskerk wilden bezichtigen. Het was net voor aanvang van het concert van Sytze Pruiksma & De Bazuin. ,,Nee, alleen voor mensen met een festivalkaartje.”