Gouden jubileumtour symfonieorkest Ricciotti Ensemble trapt af in Sneek

Het Amsterdamse Ricciotti Ensemble bestaat vijftig jaar. Het symfonieorkest dat vooral optreedt op plekken waar mensen nauwelijks live muziek kunnen beleven, trapte gisteren zijn jubileumtour af in Sneek.

De aftrap van de jubileumtour van het Ricciotti Ensemble in Kunstencentrum Atrium in Sneek, met in het midden (oranje schoenen) gastviolist Tim Kliphuis.

De aftrap van de jubileumtour van het Ricciotti Ensemble in Kunstencentrum Atrium in Sneek, met in het midden (oranje schoenen) gastviolist Tim Kliphuis. Foto: Simon Bleeker

Spontane optredens op onverwachte plekken waarbij de muzikanten dwars door hun publiek heenlopen. Dit typeert de optredens van het Ricciotti Ensemble uit Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen is dat allemaal niet mogelijk, maar de 42 muzikanten konden woensdag in Sneek toch hun jubileumtour ter ere van het vijftigjarig bestaan beginnen. Wat minder spontaan - met touwen die de looproutes aangaven en op veilige afstand van het publiek - gaven ze gistermiddag hun eerste jubileumconcert in het Sneker kunstencentrum Atrium. Violist en componist Tim Kliphuis vergezelt als solist de muzikanten bij hun jubileumtour.

Voor een aftrap in Fryslân is gekozen omdat Cultuur Kwartier Sneek de muzikanten de afgelopen week een repetitieruimte bood. ,,Muziek naar de mensen brengen en talentontwikkeling zijn de twee pijlers van het Ricciotti, maar ook van Cultuur Kwartier Sneek. Vandaar dat we hen een plek om te repeteren hebben aangeboden”, licht Annemarie van der Reijden, hoofd van cultuurbureau AKte2 toe.

Iets meer ruimte

De muzikanten werkten sinds vrijdag aan een afwisselend programma met klassieke muziek uit alle tijden en windstreken. Het Ricciotti Ensemble bestond vorig jaar al vijftig jaar. Dit jubileum moest toen vanwege de coronamaatregelen worden afgelast. Nu boden de maatregelen meer ruimte, zij het met beperkingen. ,,Even verderop is hier kermis”, zegt Van der Reijden. ,,Wat zou het leuk zijn geweest dat daar vanuit het niets Beethoven door de mensen van het Ricciotti had geklonken. Die spontane acties kunnen nu niet, heel jammer.”

Ziekenhuizen en gevangenissen

Het Ricciotti Ensemble is in 1970 opgericht met de missie overal en voor iedereen symfonische muziek te spelen. Op een laagdrempelige en vrolijke manier, zonder strakke pakken en serieuze gezichten en deels op plekken waar nauwelijks live muziek klinkt, zoals asielzoekerscentra, ziekenhuizen, verpleeghuizen en gevangenissen. Die missie houdt het orkest nu al 51 jaar vast.

Het concert in Sneek maakte deel uit van Simmer yn Súdwest, een programma met 140 vrij toegankelijke activiteiten in de gemeente Súdwest-Fryslân deze zomervakantie. Morgen gaat het Ricciotti Ensemble zijn gouden jubileumtour verder in Den Haag en Utrecht.

Eerder nam het ter ere van het vijftigjarig bestaan een video op waarin ze met zanger Henk Kraaijeveld het lied Mensch, durf te leven opnamen. De video bevat archiefbeelden uit 51 jaar historie.

Lees ook