Grafische kunst in een tijdelijke galerie in IJlst

Een leegstaand winkelpand in het centrum van IJlst is deze maand het decor voor het werk van twee grafische kunstenaars uit de stad: Jeroen Deen en Gunar Boon. De expositie Kunst in IJlst is gekoppeld aan Grafiek2019, een landelijk evenement met diverse projecten rond het thema Panta Rhei.

Gunar Boon (l.) en Jeroen Deen tijdens de inrichting van hun duo-expositie in het kader van Grafiek2019.

Gunar Boon (l.) en Jeroen Deen tijdens de inrichting van hun duo-expositie in het kader van Grafiek2019. Foto: Simon Bleeker

Boon kwam afgelopen voorjaar op het idee voor de tijdelijke galerie. Zoals zo vaak, liep hij naar de tegenoverliggende bakkerszaak toen zijn oog op het oude, markante winkelpand viel. ,,Het staat de laatste jaren te verpauperen”, zegt Boon, ,,ik vond dat we daar iets aan moesten doen.”

IJlst

Hij zocht daarom contact met een achttal kunstenaars uit IJlst. ,,Daaruit is een soort kunstenaarscollectief ontstaan”, aldus Boon. De benaderde kunstbeoefenaars waren meteen enthousiast over het idee om een tijdelijke galerie te starten in het pand aan de Zevenpelsen 1. De eigenaar vond het eveneens een lumineus idee en stelt het pand nu dan ook belangeloos beschikbaar. ,,De locatie is zeer geschikt. Het verkeer moet in de zomertijd vaak stoppen voor de nabijgelegen brug en je moet hier langs als je de stad in gaat.”

Boon maakt voor zijn werk onder meer gebruik van een ‘geheim recept’ met bijenwas en olieverf

De afgelopen tijd waren er al geregeld kunstwerken te bewonderen in de etalages van de winkel. De groep kunstenaars is gevarieerd: er doen voltijders en deeltijders mee en de vakgerichte achtergronden en de hoeveelheid ervaring variëren ook behoorlijk. ,,Dat heeft zijn charme én toegevoegde waarde”, meent Boon. ,,We steken heel veel van elkaar op en krijgen de nodige input van elkaar.”

De meeste deelnemers presenteren zich met creaties in het platte vlak. Alleen Tom van der Vaart, eigenaar van de plaatselijke ijssalon, houdt zich bezig met driedimensionale techniek in de vorm van keramiek. ,,En dat doet hij op een zeer professioneel niveau”, vindt Jeroen Deen, die zelf naast Boon de tweede exposant is op de grafische expositie.

Grafiek2019

Op ruim honderd locaties in het hele land zijn er tijdens het evenement Grafiek2019 (van 1 september tot en met 30 november) diverse projecten, exposities, workshops en lezingen rond het thema ‘Panta Rhei, verandering/alles stroomt’. Aan dit thema hebben de exposanten hun werk voor het grote deel aangepast. In Fryslân wordt op enkele plekken deelgenomen aan deze manifestatie van Stichting Grafein, waaronder dus IJlst.

Boon en Deen zijn de enige IJlsters binnen hun collectief die grafische technieken gebruiken in hun werk. Boon maakt daarvoor onder meer gebruik van een ‘geheim recept’ met bijenwas en olieverf. ,,In grafisch werk zit een component die het reproduceerbaar maakt”, vertelt Deen over zijn werk. ,,Daar voeg ik digitale technieken aan toe. Daardoor krijg je steeds meer gelaagdheid in het werk, wat het ook zijn originele karakter geeft.”

Op zaterdag is de galerie open tussen 11:00 en 15:00 en op afspraak. Daarbuiten kan een deel van de werken in de etalages worden bekeken.

Nieuws

Meest gelezen

menu