Dit artikel is vandaag gratis

Gratis donderdag is een groot succes, Natuurmuseum Fryslân wil de 'verjaardagsactie' een vervolg geven

Directeur van het Natuurmuseum Froukje Hernamdt. Foto: Marchje Andringa

Het gratis dagje Natuurmuseum Fryslân krijgt misschien een vervolg, aldus Froukje Hernamdt van het museum. ,,We zien echt dat we nieuwe doelgroepen bereiken.”

Sinds dit jaar is het Natuurmuseum Fryslân elke donderdag gratis te bezoeken. Op de eerste donderdag was het nog rustig met tweehonderd bezoekers, maar sindsdien trekt elke gratis dag zo’n zeshonderd mensen.

Dat is boven verwachting, aldus Hernamdt. ,,We zijn blij verrast. Ik loop vaak rond, spreek veel mensen en we zien echt dat we nieuwe doelgroepen bereiken. Mensen die nog nooit in het museum zijn geweest bijvoorbeeld, omdat ze simpelweg geen kaartje kunnen kopen. We zien veel nieuwkomers, maar ook ouderen die een dagje uit gaan en gezinnen die na schooltijd komen. In overleg met de coördinatoren weten we ook veel mensen uit achterstandswijken te bereiken.”

Veel vragen van andere musea

Het gratis dagje museum is ingesteld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het museum. Vanwege het succes probeert Hernamdt fondsen en overheden, die de ,,traktatie” sponsoren, zo ver te krijgen dat de actie ook na 2023 voortgezet kan worden. Ook andere musea kijken belangstellend naar het experiment. ,,Ik krijg er ook veel vragen over. Veel musea willen andere doelgroepen bereiken, maar weten niet goed hoe ze dit aan moeten pakken. We zijn wat dat betreft echt een voorbeeld voor de rest.”

Nieuws

menu