Grote verslagenheid om plotseling overlijden Joop Mulder: ,,Hij wilde dromen verwezenlijken en dat lukte”

Met verslagenheid en verdriet wordt er op het overlijden van Oerol-oprichter Joop Mulder gereageerd. Maar daarnaast er is ook trots en dankbaarheid. ,,Syn neilittenskip en stip oan ’e hoarizon binne hiel grut foar Fryslân en dêrbûten.”

‘Oerol is een levend monument voor Joop’, aldus Jos Thie over ‘Mr. Oerol’ Joop Mulder. Foto: Maarten Boersema

‘Oerol is een levend monument voor Joop’, aldus Jos Thie over ‘Mr. Oerol’ Joop Mulder. Foto: Maarten Boersema

,,Triest en tragisch dat hij er niet meer is. Het was hem zo gegund om nog wat langer na te genieten van wat hij allemaal al heeft neergezet”, zegt Friese theatermaker Jos Thie. Joop Mulder, grondlegger van Oerol en landschapskunstproject Sense of Place, overleed afgelopen weekend onverwachts op 67-jarige leeftijd . ,,Joop was een heel aardig, lief mens en ook een inspirerend voorbeeld voor mij. Hij was het levende toonbeeld van het feit dat je in de kunstwereld nooit moet opgeven.”

Lees ook: Oerol-oprichter Joop Mulder (67), pionier en oervader van het Nederlandse festival

In het festival dat Mulder in 1982 op Terschelling begon, vond Thie meer dan eens een podium. Zo verzorgde hij er voor Tryater de regie van Twa - ,,de eerste Friestalige productie op Oerol”- en van spektakelstuk Peer Gynt in 1999. Ook nam Thie in 2007 de artistieke leiding van het festival een jaar van Mulder over. ,,Inmiddels is Oerol een wereldberoemd festival, dat ook jonge theatermakers van nu nog aan hem danken. Het is voor Fryslân ook een prachtig voorbeeld van hoe kunst en economie elkaar kunnen versterken. Oerol is een levend monument voor Joop.”

Verschrikkelijk gedreven

,,Hij was een visionair en een held”, zegt Piet Huisman. Als voormalig uitbater van bar-dancing Wyb op Terschelling stond hij begin jaren tachtig mede aan de wieg van Oerol. Mulder, opgegroeid in Bolsward, was toen eigenaar van het nabij gelegen café De Stoep. ,,We begonnen het festival met nog een paar anderen. Omdat er zoveel hobbels waren te nemen, onder andere financiële, nam ik gaandeweg langzaam afscheid. Maar Joop ging door, hij was zo verschrikkelijk gedreven.”

Joop was nooit bezig met wat het opleverde, hij wilde dromen verwezenlijken. En dat lukte

,,Er zijn een hele hoop bedrijven op Terschelling die nu wel een vijfde tot een kwart van hun omzet uit de Oerol-periode halen”, denkt hij. ,,Maar Joop was nooit bezig met wat het opleverde, hij wilde dromen verwezenlijken. En dat lukte. Nog elke keer dat ik Oerol zie maakt dat me trots. Dan denk ik ‘jongen, wat heb je dat mooi gedaan’.”

Betekenis voor Terschelling

,,Joop heeft Terschelling en onze ondernemers heel veel gebracht”, weet ook Caroline van de Pol. Ze is pas sinds eind oktober burgemeester van het eiland en kende Mulder niet persoonlijk. ,,Maar zijn betekenis voor Terschelling is evident. Hij was een markant figuur die hier met heel veel hart theater neerzette in de natuur. En nog hebben we een prachtig festival. Daar kunnen we alleen maar in hoofdletters ‘dank u’ voor zeggen.”

In het Culturele Hoofdstadjaar was het Mulder die het idee opperde en de contacten legde om de Franse reuzen van Royal de Luxe naar Leeuwarden te halen. Een jaar eerder verliet hij Oerol voor landschapskunstproject Sense of Place. ,,Hy wie in waarme persoanlikheid, byldbepalend, fernijend en entûsjasmearjend”, zegt cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes.

Syn neilittenskip en stip oan ’e hoarizon binne hiel grut foar Fryslân en dêrbûten. Dat hat ús al oant fier yn ’e wrâld in moaie reputaasje jûn

,,En syn neilittenskip en stip oan ’e hoarizon binne hiel grut foar Fryslân en dêrbûten. Dat hat ús al oant fier yn ’e wrâld in moaie reputaasje jûn. De Joop-plannen om Sense of Place hinne binne ek in grut part fan de legacy fan Kulturele Haadstêd, en dat bliuwt sa. Syn ideeën bliuwe libjen, dat is it moaie fan mei keunst dwaande te wêzen, mar no dan sûnder Joop en dat is in grut gemis.”

Vertrouwen

Ook Jan Ketelaar, wiens kunstwerk Wachten op hoog water op de dijk bij Holwerd deel uitmaakt van Sense of Place, gaat Mulder missen. ,,Een vriendelijk gezicht en een wat ongrijpbare man. Maar ook een man die mij altijd vertrouwen gaf dat ik en mijn werk ertoe deden. De beelden op de dijk krijgen was voor ons een soort gezamenlijk gevecht, ik blijf hem altijd dankbaar. Het was een hele fijne vriend.”

Joop was de drijvende creatieve kracht, hij was bevlogen, had eindeloos energie en altijd 1001 ideeën. Dus het is nu eventjes heel erg stil

Verslagenheid is wat nu overheerst, zegt Wendy Gooren, zakelijk leider van Sense of Place. ,,We hadden juist zin in het nieuwe jaar. Met de financiën en de vergunningen zat het mee en we hadden net ons team wat uitgebreid. Joop was de drijvende creatieve kracht achter dit project, hij was bevlogen, had eindeloos energie en altijd 1001 ideeën. Dus het is nu eventjes heel erg stil.” Ze gaan hem deze week herdenken, zegt ze. ,,Het is nog te vroeg om te zeggen hoe we daarna verder gaan, maar we willen wel door, nu nog strijdvaardiger.”

Nieuws

menu