Dit artikel is vandaag gratis

Harlingen wil kunst en cultuur de komende jaren een flinke impuls geven, onder meer met een Cultuurhub op de Nieuwe Willemshaven

Op de muur van het Entrepotgebouw aan de Nieuwe Willemshaven prijkt kunst dat volledig gemaakt is van zwerfafval. Foto: Catrinus van der Veen

De gemeente Harlingen heeft een nieuwe cultuurnota voor de periode tot 2028 vastgesteld. De havenstad hoopt het culturele imago de komende jaren te versterken.

Harlingen zegt kansen te zien om kunst en cultuur een stevige impuls te geven door aan te sluiten bij het aanbod elders uit Fryslân en door verbinding te zoeken met sectoren als toerisme, erfgoed, economie en het sociaal domein.

Een extra prikkel moet komen van het ontwikkelen van de Nieuwe Willemshaven tot een zogeheten Cultuurhub. De gemeente wil hiervoor verschillende panden en openbare ruimtes gebruiken en heeft plannen om een stichting op te richten die de programmering in de Cultuurhub kan verzorgen. Er zal dan mogelijk meer ruimte komen voor kunstexposities, theater en muziekoptredens. Harlingen hoopt zowel inwoners van de gemeente als toeristen naar het gebied te trekken.

Stap voor stap

Harlingen zegt het nieuwe culturele imago stap voor stap op te willen bouwen en dat allereerst de basis op orde moet zijn. Om dat te realiseren wil de gemeente een cultuurcoördinator aanstellen en een culturele denktank oprichten.

De cultuurnota staat eveneens uitgebreid stil bij het onderwijs. De gemeente wil dat alle leerlingen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs gebruik kunnen maken van het kunst- en cultuuraanbod.

De gemeente raamt de jaarlijkse kosten van de cultuurnota voor de komende jaren op 700.000 tot 750.000 euro per jaar.

Nieuws

menu