Harry Arling verwerkt plastic afval in zijn kunst en maakt zo een vrolijke wereld vol Kosmotroniks: 'Heel veel uit mijn jeugd zit hierin'

Achterin een oud koelpakhuis in het centrum van Groningen werkt Harry Arling aan zijn Kosmotroniks. Arling ziet de Kosmotroniks, die bestaan uit een machine met bestuurder, als personages in hun eigen wereld. Maandenlang kan hij werken aan een object, waar hij plastic afval in verwerkt. Met zijn kunst kan de Groninger al op aardig wat nationaal succes rekenen. Vanaf zondag exposeert hij in Galerie MUGA Heerenveen.

Harry Arling werkt aan een van zijn Kosmotroniks.

Harry Arling werkt aan een van zijn Kosmotroniks. Foto: Peter Wassing

,,Er komen eerst vanmiddag nog wat mensen plastic afval langsbrengen”, vertelt Harry Arling (58) aan de telefoon wanneer ik een afspraak voor een interview probeer te maken. Waar de een zijn afval graag kwijt is, kun je Arling niet blijer maken dan met wat plastic doppen, lepels en oude föhns. Laatst kwam er zelfs een doos met plastic ‘rommel’ uit Amerika. De Groninger hoeft dan ook eigenlijk niet meer zelf op zoek naar plastic afval om in zijn kunst te verwerken. ,,Als ik iets op straat vind, neem ik het ook mee. Maar ik krijg nu zoveel.”

Nieuws

menu