Dit artikel is vandaag gratis

Yede van Dijk, alias 'Heabeltsje de Jong' van de Bonte Sneeker Avend heeft een koninklijke onderscheiding gekregen

Frou Heabeltsje houdt volgend jaar op met de Bonte Sneeker Avend omdat ze tachtig jaar wordt. Foto: Simon Bleeker

Burgemeester Jannewietske de Vries heeft zaterdagavond Yede van Dijk (79) uit Sneek benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Van Dijk, als alter ego frou Heabeltsje de Jong, is altijd de dragende speler geweest van de Bonte Sneeker Avonden.

De Bonte Sneeker Avend (BSA) trekt al jarenlang duizenden bezoekers in Theater Sneek. Van Dijk zette zich er twintig jaar lang geheel belangeloos voor in.

Het typetje Heabeltsje ontstond toen een collega van Van Dijk weg ging bij het verzorgingstehuis waar hij werkte. Om die collega te verassen, trok Van Dijk een jurk aan vermaakte de mensen. Dat was zo’n succes dat Heabeltsje binnen de kortste keren een zaaltje in toenmalig Partycentrum Van der Wal regelde om haar verjaardag te vieren met honderden mensen. Sinds de BSA in Theater Sneek wordt gehouden, en meerdere avonden behelst, komen er gemiddeld vierduizend mensen uit Sneek en omstreken op af. Inmiddels zijn er zo’n honderd mensen die meehelpen aan de productie.

Dit jaar is de laatste editie. De laatste voorstelling is op 30 maart.

Yede van Dijk is sinds 1970 toneelspeler bij het Snitser Frysk Toaniel en vervulde daar lange tijd ook de rol van penningmeester. Hij speelde ruim dertig jaar Sinterklaas bij Woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek en deed daar ook vele andere vrijwilligerstaken. Op dit moment voert hij nog de ledenadministratie bij Teater Snits.

Nieuws

menu