'Alles moet mooi zijn aan de mens' blijft weg van de politiek en laat zien dat mensen overal een gewoon leven leiden, met persoonlijke doelen en fiasco’s | Boekrecensie
Als mensen in verschillende werelden opgroeien, veroorzaakt dat een kloof, zelfs tussen moeder en dochter. Dit wordt treffend beschreven in Alles moet mooi zijn aan de mens, een kersverse roman die begint in de Sovjet-Unie en eindigt in hedendaags Duitsland. Auteur Sasha Marianna Salzmann, geboren in 1985 in de Sovjet-Unie, kent die overgang van dichtbij: zij vluchtte als kind met haar familie naar Duitsland.

Gorlovka, Oekraïne. Foto: Shutterstock
Het verhaal draait hoofdzakelijk om de Donbas-regio. In de jaren zeventig groeit Lena rustig op in het stadje Gorlovka. Haar zachtaardige vader is docent en haar pinnige moeder werkt in een fabriek. De zomers bij haar oma in Sotsji, die hazelnoten verkoopt op de markt, worden verruild voor een pionierskamp. Met de juiste connecties kan ze geneeskunde studeren. Als dermatoloog heeft ze een goed leven, maar na diverse frustraties besluit ze te emigreren.