Dit artikel is vandaag gratis

Hilde Mulder van Meeuw Jonge Theatermakers wint Fryske Anjer, Talintpriis naar acteur en theatermaker Folkert Wesseling

Scènebeeld uit de voorstelling Cyrano door de jongeren van Meeuw. Foto: Lucas Kemper

In stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is vrijdagavond de Fryske Anjer toegekend aan Hilde Mulder, oprichtster, artistiek en zakelijk directeur van Meeuw Jonge Theatermakers. Commissaris van de Koning Arno Brok reikte de prijs uit.

Mulder geeft ook lessen elementair toneel en teksttoneel en regisseert voorstellingen. Al met al zet ze zich al 32 jaar in voor een volwaardige theaterschool. ‘Onder haar leiding heeft de opleiding zich sterk en voortdurend geprofessionaliseerd tot een keten van voorstellingen die naast speelbeurten in het eigen gebouw ook de weg vonden naar de verschillende professionele theaters in Fryslân en daarbuiten’, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, waarvan Brok voorzitter is.

Mulder kreeg een speld, een oorkonde en 5000 euro. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema.

Talintpriis

Folkert Wesseling, ‘een aanstormend multitalent’, werd ook geëerd. Hij kreeg de Talintpriis uitgereikt. ‘Hij volgt zijn eigen weg als acteur en theatermaker en stimuleert, ook al is hij zelf nog jong, aankomend jeugdig talent. Hij weet op eigen wijze over te brengen dat theatervoorstellingen betekenis hebben voor het dagelijks leven’, aldus de jury.

Daarnaast wordt Wesseling een innemende persoonlijkheid genoemd, en denkt de jury dat zijn enthousiasme, ondernemers-spirit, energie en zijn ‘voeten in de Friese klei’ mentaliteit hem heel ver zullen brengen. Hij kreeg een oorkonde en vijftienhonderd euro na afloop van de voorstelling ‘Cyrano’ van Meeuw Jonge Theatermakers.

Nieuws

menu