Hoe blinden en slechtzienden de reuzen van Royal de Luxe kunnen ervaren

Voor het eerst stelt het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe komend weekend mensen met een visuele beperking in staat hun reuzen aan te raken. De Taskforce Toegankelijkheid van LF2018 heeft dat geregeld.

Het oefenen met de reuzen vindt achter grote schermen plaats, maar kan natuurlijk niet helemaal onopgemerkt blijven. Veel mensen dezer dagen alvast een kijkje bij het WTC-terrein, in de hoop een glimp op te vangen van bijvoorbeeld de Duiker (foto).

Het oefenen met de reuzen vindt achter grote schermen plaats, maar kan natuurlijk niet helemaal onopgemerkt blijven. Veel mensen dezer dagen alvast een kijkje bij het WTC-terrein, in de hoop een glimp op te vangen van bijvoorbeeld de Duiker (foto). Foto: Marchje Andringa

Als de avonturen van De Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden er aan het eind van de dag op zitten, mag een groep blinden en slechtzienden hen vrijdag en zaterdag nog komen aanraken en welterusten wensen.

Een medewerker van het wereldberoemde Franse straattheatergezelschap brengt degenen die zich hiervoor hebben aangemeld dan naar de slaapplaatsen van de giganten. ,,Daarmee heeft Leeuwarden een primeur; het is voor het eerst dat mensen met een visuele beperking op deze manier de kans krijgen de reuzen even van heel dichtbij echt te beleven”, weet Meinke Noordam, een van de vijf programmaleiders van LF2018.

Speciale acties

Ze zet zich ervoor in om de projecten van het Friese Culturele Hoofdstadjaar voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te laten zijn. ,,We hebben geregeld dat er speciale acties voor mensen met een beperking komen”, vertelt ze. ,,Die zetten we samen op met andere organisaties zoals de Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden, HOOR Friesland en Talant. We hebben ons de Taskforce Toegankelijkheid genoemd. Bij de voorstelling Lost in the Greenhouse hebben we zo al met doventolken gewerkt, Lân fan taal werkt met doven in de bediening bij MEM, bij de voorstelling Mata Hari van Talant en bij de muziek/circusvoorstelling Finestra Aperta waren er avonden met audiobeschrijving en bij de grotere evenementen richten we plekken in voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn.”

Lees ook: Dit is de route die de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden lopen (+video)

Voor het driedaagse verblijf van de reuzen morgen, zaterdag en zondag in Leeuwarden zijn er op hun routes eveneens plekken voor minder validen gereserveerd. ,,Binnen die vakken is er naast plaats voor rolstoelen ook nu audiobeschrijving (door Komt Het Zien!) beschikbaar en er zijn rolstoeltoiletten bij in de buurt.”

Stoute schoenen

Om voor het megaspektakel met de reuzen nog een stapje verder te kunnen gaan, trok LF2018 daarnaast dus de stoute schoenen aan. ,,We hebben Royal de Luxe gewoon gevraagd of een ontmoeting met de reuzen voor blinden en slechtzienden te regelen was. Daarop reageerden ze meteen heel enthousiast. Hun filosofie is dat ze belevingstheater maken voor iedereen. Daarom is het evenement bijvoorbeeld ook gratis te bezoeken en stappen de reuzen ook dwars door woonwijken. Onze wensen en die van hen sloten op dit punt dus heel goed op elkaar aan.”

Lees ook: Reuzen vertellen Fries verhaal over ijs en water

Desalniettemin uitzonderlijk, weet ze ook. De reuzen mogen de hele binnenstad als hun decor hebben, dat betekent niet dat er ook eindeloos de ruimte is om maatregelen voor minder validen te treffen. ,,Integendeel zelfs. Dat de binnenstad op slot gaat, daar konden ook wij niet omheen. Het maken van kiss & ride-plekken bij de afgezette gebieden was hierdoor bijvoorbeeld geen optie. Er worden 400.000 mensen verwacht; met zulke aantallen zijn de ruimtes die je op pleinen kunt reserveren ook maar beperkt. Mede daarom hebben we mensen ook voor de speciale (parkeer)plekken laten reserveren, om te zien hoe groot de belangstelling was.”

Vol

Die bleek ,,best overweldigend”. Noordam: ,,Aanmelden kon tot 7 augustus, we hebben nu vanuit de Taskforce Toegankelijkheid contact met ongeveer 250 mensen met een beperking en hun begeleiders, vijfhonderd mensen in totaal. De speciale plekken zijn daarmee vol, maar dat betekent zeker niet dat overige andersvaliden niet meer zouden kunnen komen. We raden iedereen steeds aan de informatie op onze website goed te lezen om je bezoek zo goed mogelijk voor te bereiden. De reuzen zijn er gelukkig drie dagen, dus er is veel kans om ze te zien. Zowel wij als het klantcontactcentrum van de gemeente Leeuwarden krijgen veel vragen over toegankelijkheid. We proberen zo veel mogelijk mee te denken.”

Lees ook: Geen slaapplek meer door de Reuzen

Iets anders wat niet haalbaar bleek, was een aparte rustige plek in de stad regelen voor mensen met een prikkelverwerkingsstoornis. Daarvoor is samen met Royal de Luxe een alternatief bedacht, vertelt Noordam. ,,Bij hoge uitzondering mochten zo’n tachtig mensen voor wie dit geldt vorige week donderdag al even het oefenkamp van het theatergezelschap bij het WTC in. Zij hebben de reuzen toen dus als eerste al even in actie gezien.

Nieuws

menu