Honderd jaar Jentsje Popma: overzichtstentoonstelling in Grote Kerk in Leeuwarden belicht de veelzijdigheid van deze Friese kunstenaar

In de Grote Kerk in Leeuwarden opent zaterdag een overzichtstentoonstelling met schilderijen, tekeningen, glas-in-loodramen en beelden van Jentsje Popma. Stichting Nijkleaster, aan wie Popma zijn oeuvre schonk, viert hiermee samen met de Kunstcommissie van de Grote Kerk, de honderdste verjaardag van de Leeuwarder kunstenaar – op 30 september. Niet eerder was er een tentoonstelling die inzoomt op de enorme veelzijdigheid van deze kunstenaar.

Zelfportret Jentsje Popma, 1999. Olieverf op paneel.

Zelfportret Jentsje Popma, 1999. Olieverf op paneel. Foto: Dirk Fennema

Jentsje Popma (Zwolle, 1921) is bij veel mensen vooral bekend van zijn Friese landschappen. Idyllisch ogende schilderijen – met fris groen gras en uitbundig bloeiend koolzaad - van met name het Wadden- en dijkengebied. ‘Een ode aan Gods schepping’, schreef een recensent eens. Die had er volgens Popma niets van begrepen. De schilderijen zijn voor hem juist stille protesten tegen het verdwijnende, authentieke Friese landschap. De hekken, de rechte sloten en de keurig uitgemeten stukjes land die hij met een scherp oog voor lijnenspel heeft vastgelegd, zijn voorbeelden van ,,het productielandschap” dat Fryslân volgens hem is geworden.

Lees ook

Nieuws

menu