Hotel Stadhouderlijk Hof stelt kelder beschikbaar aan theaterstichting De Vier Pelikanen

In de kelders van het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden komt het kleinschalige theater De Vier Pelikanen. Directeur Jan-Dirk van Ravesteijn is dolblij met het aanbod van Fletcher-hotel.

Jan-Dirk van Ravesteijn bij het Stadhouderlijk Hof. Foto: Marchje Andringa

Jan-Dirk van Ravesteijn bij het Stadhouderlijk Hof. Foto: Marchje Andringa fd

Het souterrain van het hotel wordt nu niet gebruikt. Het staat vol met oud meubilair. Dat wordt binnenkort opgeruimd. Qua verbouwing hoeft er weinig te gebeuren. ,,Die eeuwenoude gewelven uit de zestiende eeuw hebben al zoveel sfeer van zichzelf. Het is echt een cultureel monument.” Volgens Van Ravesteijn is het voornamelijk een zaak van lichten ophangen en de optredens en voorstellingen kunnen weer los.

De directeur hoopt dan dat hij vanaf 15 november de eerste voorstellingen kan houden in de kelders. Hij werkt al hard aan een programmering.

Tegenslag

Het aanbod is een opsteker voor de stichting die in de afgelopen jaren met behoorlijk wat tegenslag te maken kreeg. ,,Ik heb een nacht niet kunnen slapen toen ik het aanbod kreeg.”

Eerst moest de stichting, dat zich richt op kleinschalige theatervoorstellingen en concerten, het Jugendstilpand De Utrecht aan de Tweebaksmarkt verlaten. Het pand wordt gerenoveerd en heeft een andere eigenaar gekregen. Die gaat waarschijnlijk een galerie vestigen in het voormalige verzekeringskantoor uit 1904.

Het onderdak bij de vervangende locatie, Grand Café Z., in het oude waterleidingsgebouw aan het Zaailand, was ook van korte duur. Het bedrijf werd vorige maand failliet verklaard.

Ik krijg elke dag wel vier aanvragen van mensen die bij ons willen spelen

Er is weliswaar sprake van een doorstart, maar hoe lang dat gaat duren is nog onzeker. ,,Bovendien is het dan maar afwachten wat een nieuwe eigenaar wil.” Uit voorzorg had de stichting de eigen spullen al uit het pand gehaald. ,,Het is mooi dat we nu weer zo’n authentieke sfeer hebben die we ook hadden in De Utrecht.”

Theater De Vier Pelikanen is op z'n plek in Grand Café Z

De ruimte in de voormalige fietsenkelder is ongeveer net zo groot als die van kleintheater De Vier Pelikanen in het oude verzekeringskantoor aan de Tweebaksmarkt. Er kunnen vijftig mensen zitten. ,,Het fijne is dat er heel weinig aan de zaal hoefde te gebeuren.

En er zit ook een speciaal tintje aan de verhuizing naar het Stadhouderlijk Hof, zegt hij. Via zijn grootmoeder stamt hij tenslotte af van Willem-Lodewijk van Nassau: er zitten 24 generaties tussen, maar toch. ,,Het is eigenlijk een beetje thuiskomen”, schertst hij.

In De Utrecht kon De Vier Pelikanen ongeveer dertig man kwijt. In het souterrain van het Stadhouderlijk Hof is plek voor vijftig tot zestig mensen.

Geen huur

Het aanbod van het hotel is een buitenkans voor de stichting en ook voor het hotel een win-winsituatie. ,,Zij kunnen hun gasten iets extra’s aanbieden. Wij voegen echt iets toe aan het paleis.” Het is de bedoeling dat het hotel een foyer creëert waar de theaterbezoekers een hapje of drankje kunnen nuttigen.

Ook fijn voor de stichting is dat er geen huur betaald hoeft te worden. Een zorg minder, concludeert Van Ravesteijn. ,,Wat dat betreft is het een stuk goodwill. Het is heel fijn dat we nu met zo’n solide partner kunnen samenwerken.”

Hij hoeft nu alleen een programmering te regelen. Maar dat moet geen probleem zijn: elke dag heeft hij wel vier aanvragen van gezelschappen die willen komen optreden, beweert hij.

De vraag naar een ruimte voor kleinschalige producties is groot. ,,Schouwburgen als de Harmonie spelen toch op safe en boeken met name voorstellingen waarvan ze weten dat die goed gaan lopen.”

Nieuws

menu