IFKS: Routinier Sikke Heerschop wint na twee jaar eindelijk weer eens

Eindelijk kon de vlag weer eens in top bij routinier Sikke Heerschop. De schipper van de Wylde Wytze uit Rotterdam gleed gisteren tijdens de inhaalwedstrijd glorieus als eerste over de streep op de Tsjûkemar bij Echtenerbrug.

Meteen na het startschot gaan de A-klassers massaal naar de eerste bovenste boei. Froukje Osinga van de Jonge Jasper uit Franeker is net te vroeg over de startlijn en wordt gediskwalificeerd.

Meteen na het startschot gaan de A-klassers massaal naar de eerste bovenste boei. Froukje Osinga van de Jonge Jasper uit Franeker is net te vroeg over de startlijn en wordt gediskwalificeerd. Foto: Tom Coehoorn

,,Hjir wiene wy wol oan ta”, verzuchte de oorspronkelijk uit Tjalhuizum afkomstige roerganger. De laatste keer dat hij een IFKS-wedstrijd won was twee jaar geleden op de Sleattemer Mar bij Sloten.

De laatste jaren staat de IFKS-kampioen van 2013 niet vaak meer op het podium. Na zijn titel waren de prestaties zuinigjes. In 2014 werd hij vijfde in het eindklassement en in 2015 scheelde het niet veel of hij degradeerde naar de B-klasse. Hij werd toen dertiende. In 2016 ging het beter met een vierde plaats en vorig jaar voer hij een onopvallende race in de middenmoot met een achtste plek als eindresultaat.

Start IFKS

De 62-jarige ondernemer uit Rotterdam zegt niet voor het klassement te zeilen. ,,As wy mar wille ha en moai wedstrydsile”, is zijn motto. Dat lukte deze week tot dusver niet erg goed. Vooral bij Heeg niet. Op de Hegemer Mar voer hij tegen het skûtsje It Swarte Wief van Jaap Hofstee uit Tijnje aan, waardoor de Tynsters het wedstrijdveld moesten verlaten. ,,Dat siet my net lekker. Wy hiene in ekstra strafrûntsje syld, mar krigen letter dochs noch santjin punten oan de broek”, bromde Heerschop. De zege in de inhaalwedstrijd kwam daarom goed van pas. ,,Winne is machtich moai”, aldus Heerschop. Hij lag gisteren vanaf de start in koppositie in de ‘op-en-delbaan’.

Lees ook: Noodgedwongen rustdag voor IFKS-schippers in A-klasse

Bij de start lag Froukje Osinga-Meijer van de Jonge Jasper uit Franeker er ook prima bij, maar zij bleek net te vroeg over de startlijn te zijn gegaan. De Franekers hadden het echter niet door en toen ze dat halverwege de eerste route begrepen, verlieten ze jammerlijk de wedstrijd.

Punten

Geale Tadema van It Doarp Eastermar finishte achter Heerschop als tweede en nam de leiding over in het klassement met 18 punten. De kampioen van 2016, Klaas Kuperus van de Zes Gebroeders uit Makkum, werd derde. In het klassement staat Arend Wisse de Boer van de Drie Gebroeders uit Gorredijk op nummer twee met 20,8 punten, gevolgd door Tony Brundel van de Lytse Lies uit Gaast-meer met 24 punten. Heerschop volgt op vier met 24,9 punten.

In de A-klein won Sjoerd Kleinhuis van de Lytse Earnewâldster zijn tweede wedstrijd dit seizoen, voor Rutger Boonstra van de Hoop op Welvaart uit Sneek. In het klassement gaat Boonstra aan de leiding met 10,9 punten en Kleinhuis volgt met 14 punten. Age Bandstra van de Avontuur uit Heeg staat derde met 16 punten.

Heerschop lag gisteren vanaf de start in koppositie in de ‘op-en-delbaan’

In de klasse van de kleine skûtsjes maakte debutant Herke Boskma uit Lemmer met zijn nieuwe skûtsje Lytse Famke indruk. De jongste schipper in de vloot (18) voer naar zijn eerste podiumplek en werd derde. De skûtsjeschippers van de B- en C-klasse hadden gisteren een rustdag, omdat hun wedstrijd afgelopen zondagmorgen wel doorging. Die van de A-klassen werd ’s middags afgelast vanwege de harde wind en de te hoge golven op het IJsselmeer bij Stavoren.

Vandaag is de reguliere zeildag op de Tsjûkemar en komen alle vier klassen in actie.

Klik hier voor de volledige uitslag.