In de startblokken om de aanstekelijke liefde voor dans naar Fryslân te brengen: 'Dans is geen verhaal, dans is gevoel'

Ze hadden groots willen uitpakken met minstens vijftig dansers op het Zaailand, pal voor de neuzen van drommen mensen. Corona besliste anders. En dus maakt Ivgi & Greben zijn Friese entree ingetogen: Nice to meet you! is een show met acht dansers in een, meer afstandelijke, theatersetting. Weliswaar anders dan de droomstart die choreografen Uri Ivgi en Johan Greben voor ogen hadden, hun missie is er niet minder om: hun tomeloze liefde voor dans overbrengen op de Friezen. ,,Dat grote dansfeest op het Zaailand doen we gewoon volgend jaar alsnog.”

Doorlooprepetitie van Nice to meet you, de dansvoorstelling waarmee dansgezelschap Ivgi & Greben zijn Friese debuut maakt.

Doorlooprepetitie van Nice to meet you, de dansvoorstelling waarmee dansgezelschap Ivgi & Greben zijn Friese debuut maakt. Foto: Marchje Andringa

,,Are you ready?” Acht dansers nemen hun positie in, in de sportzaal op de bovenste verdieping van voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden. Alleen danseres Coline Delgado schuift naar het midden en zet haar dans in. Zonder muziek. De Française wisselt verleidelijke bewegingen af met schokkerige poses. Expressief. Brutaal. Dan weer ingetogen. Je kunt niet om haar heen. En dat alles in volkomen stilte. Als het geluid van een dieselmotor aanzwelt en zich met pianoklanken vermengt, komen ook de zeven andere dansers in beweging. Een mix van solo’s, duetten en groepsdansen volgt. Wat daarbij steeds weer opvalt is de expressiviteit die van de dansers afspat.

Nieuws

menu