Olympia Dukakis.

In memoriam: Actrice Olympia Dukakis (1931-2021) bleef tot het einde actief op de planken en voor de camera

Olympia Dukakis. Foto: Wikimedia

Als 56-jarige brak ze door op het witte doek. Tot het einde van haar leven, afgelopen zaterdag op 89-jarige leeftijd, bleef Olympia Dukakis actief.

Ze was te zien in meer dan 130 theaterproducties en zestig films. De allerlaatste film Not to forget waarin ze speelt moet nog uitkomen. Een van haar bekendste films is de romantische komedie Moonstruck, waarin ze een bijrol speelde naast Cher en Nicolas Cage. In die film over een traditioneel Italiaans-Amerikaans gezin speelde ze de moeder van Cher, een personage dat zeer betrokken is bij het liefdesleven van haar dochter.


Foto: AFP

De rol leverde haar in 1988 een Golden Globe en een Oscar op. Later verwees ze naar 1988 als ,,het jaar van de Dukakii”, omdat haar neef Michael in datzelfde jaar werd genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Hij legde het later af tegen de Republikein George H.W. Bush. In 2013 kreeg ze voor haar theaterwerk een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Lange carrière

Andere films waardoor ze veel bekendheid kreeg was Steel magnolias, Look who’s talking en Working girl. Ze speelde vaak oudere rollen. Voordat ze in Hollywood terecht kwam, had ze al een lange tv- en theatercarrière. In 1962 debuteerde ze zowel op de bühne als in de series The nurses en Dr. Kildare. Ze was getrouwd met acteur Lois Zorich, van 1962 tot diens dood in 2018.


Dukakis was een vurig pleitbezorger voor de rechten van vrouwen en de lgbti-gemeenschap, zowel in haar persoonlijke leven als in haar films

De Grieks-Amerikaanse actrice speelde twee jaar geleden nog een rol die haar veel bekendheid gaf. In Tales of the city speelde ze de transgender vrouw hospita Anna Madrigal in een televisieserie die in 1993 voor het eerst verscheen en waar streamingplatform Netflix in 2019 een vervolg op maakte. Dukakis was een vurig pleitbezorger voor de rechten van vrouwen en de lgbti-gemeenschap, zowel in haar persoonlijke leven als in haar films. Voor haar was niet Moonstruck haar hoogtepunt, maar de in 2011 verschenen film Cloudburst waarin ze een lesbienne speelt die met haar partner naar Canada afreist om te kunnen trouwen.