Fries succes bij de finale van het Ouderen Songfestival in Amsterdam: Inez Timmer uit Weidum wint, derde plek voor Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden

Zangeres Inez Timmer uit Weidum heeft zaterdag de finale van het Ouderen Songfestival in het Amsterdamse De La Mar Theater gewonnen. Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden werd derde met het Friestalige lied Sweevje.

Winnares Inez Timmer met juryvoorzitter Harry Slinger.

Winnares Inez Timmer met juryvoorzitter Harry Slinger. Foto: Willemijn Ploem

Vlaggetjes wapperden bij haar huis in Weidum toen ze zaterdagavond thuiskwam - een initiatief van haar buren - en zelf hing ze gisteren de driekleur uit. Het hele dorp mocht het weten: actrice en zangeres Inez Timmer heeft de finale van het Ouderen Songfestival gewonnen.

De Friezin sleepte zowel de publieksprijs als de eerste prijs van de vakjury in de wacht met haar vertolking van het indrukwekkende Joodse vrouw. , een lied over een meisje dat onderduikt in Fryslân. ,,Prachtich, ik bin hiel bliid dat ik jury en publyk sa rekke haw mei myn optreden”, aldus Timmer.

Vooral de woorden van juryvoorzitter Harry Slinger troffen haar. Die liet weten dat hij zich tijdens Timmers optreden terug waande in Anatevka , doelend op de succesvolle Broadway-musical . ,,Een mooi compliment”, vindt de Weidumse die vanuit haar interesse voor de Tweede Wereldoorlog voor het lied van Ruut Weissman (melodie) en George Groot (tekst) had gekozen.

Uit Fryslân had ook Trienke Hoogenberg uit Leeuwarden zich voor de finale weten te plaatsen. Zij zorgde voor een goede promotie van de Friese taal door het lied Sweevje van Sido Martens ten gehore te brengen, waarmee ze een derde plek bemachtigde. Die moest ze delen met Henk van Dalen uit Haarlem.

Zestien finalisten brachten in het De La Mar samen met het Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk ‘een programma van muzikaal hoogstaand niveau’, aldus de organisatie. Het was de 29e keer dat het festival plaatsvond.

Dubbel feest

Vanwege corona ging het om een uitgestelde en aangepaste editie. De prefinales, die normaal tussen de voorrondes en de finale in zitten, werden geschrapt. Bovendien konden slechts 250 bezoekers in de grote zaal van het De La Mar worden toegelaten.

Voor Timmer was het dit weekend driedubbel feest. Niet alleen won ze twee prijzen op dit songfestival, ook kon ze zondag haar crowdfundingactie voor Baas giele taksy met succes afsluiten. Voor de elpee en cd met Friestalige vertolkingen van de muziek van de Canadese Joni Mitchell kwam ruim 6000 euro op het kleed, ruimschoots meer dan de beoogde 5000 euro.

Mitchells teksten worden vertaald door dichter Eppie Dam. De première van de bijbehorende voorstelling is volgend jaar januari in De Harmonie in Leeuwarden.